Τσακαλώτος: Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς
19/05/2018 21:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσακαλώτος: Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία για τη δ' αξιολόγηση. "Έχουμε συμφωνία για όλα τα θέματα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Πολλά πράγματα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες μέρες, μερικά είναι δύσκολα τεχνικά, παραδέχθηκε.

Ανέφερε ότι η επικύρωση του SLA θα γίνει στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, όταν θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την πορεία ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωσαν ότι στο θέμα των αντικειμενικών αξιών υπήρξε συμφωνία και ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές.

Ανέφεραν ακόμη ότι είναι ικανοποιημένοι, ότι και οι θεσμοί έβαλαν νερό στο κρασί τους σε κάποια θέματα, και είχαν συζήτηση επί της ουσίας.

"Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου (δηλαδή στο Eurogroup στο οποίο θα επιχειρηθεί η συνολική πολιτική συμφωνία μετά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων). Πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε οργανωμένοι" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Στις 21 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδος, συμπλήρωσε.

Έκλεισαν τα κριτήρια για το επίδομα στέγασης

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, στα 8.000 ευρώ για ένα άτομο και με ανώτατο εισοδηματικό όριο τα 24.000 ευρώ διαμορφώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του υπουργείου Εργασίας τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα στέγασης. Αυξάνεται κατά 50% για κάθε μέλος, δηλαδή για ένα ζευγάρι το επίδομα δίδεται για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από τα 70 ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και το ανώτατο ποσό του επιδόματος είναι τα 210 ευρώ.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και αφορά 1,2 εκατ. δικαιούχους.

Θεσμοί: Όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να γίνουν πριν την 21η Ιουνίου

"Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018". αναφέρουν οι Θεσμοί σε κοινή δήλωσή τους μετά τη σημερινή επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα.

Προσθέτουν επίσης ότι "για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των Θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες".

Οι Θεσμοί αναφέρουν ακόμη στην κοινή δήλωσή τους, ότι η αποστολή τους στην Αθήνα ολοκληρώθηκε σήμερα. "Επιτεύχθηκε συμφωνία, σε υπηρεσιακό επίπεδο, ως προς μία απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η σημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018".

Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την προηγούμενη Δευτέρα και σε επίπεδο επικεφαλής από την Τετάρτη. Στόχος ήταν να υπάρξει ένα "σήμα" για τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη η οποία θα έχει στο επίκεντρό της το θέμα του χρέους. Δεν αποκλείεται να προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) για να προετοιμάσει τις διαδικασίες. Οι Θεσμοί από εδώ και πέρα περιμένουν την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης τα οποία αποφασίστηκε να ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου και να μην μεταφερθούν για αργότερα, για την μετά μνημονίου εποχή.

Συνολικά τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης ήταν 88. Εξ αυτών κάποια κατά την άποψη των Θεσμών πρέπει να γίνουν πριν τη λήξη του προγράμματος, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: το δημοσιονομικό πακέτο, η αγορά ενέργειας και οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις, οι αντικειμενικές αξίες, οι παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα υπόλοιπα πεδία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και τα θέματα που συνδέονται με την ενίσχυση της διαφάνειας και τις παρεμβάσεις στο Δημόσιο.

Πηγή: capital.gr