Τροπολογία πρόκληση: Αποζημίωση–ρουσφέτι σε εργολάβους
30/03/2017 14:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τροπολογία πρόκληση: Αποζημίωση–ρουσφέτι σε εργολάβους

Από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τα χρήματα των φορολογουμένων θα αποζημιώνεται η κοινοπραξία που έχει αναλάβει τη λειτουργία του οδικού άξονα Τρίπολης-Κορίνθου-Καλαμάτας!

Σχετική τροπολογία έφεραν χθες στη Βουλή οι υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η οποία ψηφίσθηκε εν μέσω καταγγελιών από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Νίκο Δένδια, ο οποίος έκανε λόγο για ρουσφέτι σε κατασκευαστές, και το βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Αμυρά ο οποίος κατήγγειλε το «δώρο» της κυβέρνησης στους εργολάβους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για την επίμαχη τροπολογία, το Γενικό Λογιστήριο στην έκθεσή του δεν περιγράφει το κόστος που θα επιφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο η εφαρμογή της, γεγονός που δεν συνάδει με την κοινοβουλευτική διαδικασία και την καλή νομοθέτηση. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι μέχρι να λήξει η 30ετής περίοδος της παραχώρησης του έργου, το Δημόσιο θα διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως «επιδότηση λειτουργίας»!

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, το Δημόσιο έχει δεχθεί να καταβάλει έως 330 εκατ. ευρώ ως επιπρόσθετη επιδότηση λειτουργίας, σε περίπτωση που τα έσοδα του παραχωρησιούχου εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

Η επιδότηση αυτή θα δοθεί πλέον των 199 εκατ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με την αρχική σύμβαση παραχώρησης του 2007. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρόσθετη επιδότηση λειτουργίας δεν θα βασίζεται μόνο στα έσοδα από τα διόδια, αλλά θα συνυπολογίζονται και τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς αυτά να εγκρίνονται από το Δημόσιο. Επίσης, ο ΦΠΑ της πρόσθετης επιδότησης βαρύνει το Δημόσιο.

Σπίρτζης: Στους εργολάβους πληρώνουμε αυτά που συμφώνησε η ΝΔ

Διαδικαστικό και γραφειοκρατικό θέμα αποτελεί η ψήφιση της τροπολογίας για δημόσια έργα και αφορούν προβλέψεις που υπήρχαν στις συμβάσεις είπε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση έκανε δώρα σε εργολάβους.

Στους εργολάβους πληρώνουμε αυτά που συμφώνησε η ΝΔ τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ1, υπογραμμίζοντας ότι δεν μας καλύπτουν πολιτικά οι συμβάσεις που είχε υπογράψει και πως έβαζαν το ελληνικό Δημόσιο στον τοίχο.

Στη σύμβαση που κληρονομήσαμε από τη ΝΔ, η οποία αναθεωρήθηκε μετά και ψηφίστηκε και από τη ΝΔ, υπάρχει πρόβλεψη για αυτά τα έξοδα και έπρεπε να γίνει τροπολογία από ποιους λογαριασμούς του υπουργείου Οικονομίας θα καταβληθούν επισήμανε.

«Είναι πρόβλεψη εάν δεν υπάρχουν τα έσοδα στον αυτοκινητόδρομο και εάν τα έξοδα συντήρησης είναι υψηλότερα» εξήγησε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Δεν είναι πρόσθετα αυτά τα ποσά{…} έχουμε πέντε συμβάσεις από τον κ. Σουφλιά.

Άλλαξαν τέσσερις συμβάσεις, το 2013. Στην πέμπτη σύμβαση έγινε αναθεώρηση, το 2015. Όταν υπάρχει μια σύμβαση αν δεν την πληρώσεις έχεις ρήτρες κλπ» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Τόνισε πάντως, ότι οι συμβάσεις για τα δημόσια έργα, με το ύψος των διοδίων κ.α. που είχε καταρτίσει η ΝΔ, δεν καλύπτουν πολιτικά την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το «Σπατόσημο» είπε ότι μειώνεται, από τα 22 στα 12 ευρώ, για χώρες εκτός ΕΕ και έγινε για να υπάρχει ενιαία τιμολόγηση σε όλα τα αερορδρόμια, μετά και την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων στη Fraport.

«Θα μειωθεί το κόστος των χρεώσεων σε αεροπορικά εισιτήρια» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ανέφερε ότι στις 6 Απριλίου θα γίνει η παράδοση της σήραγγας των Τεμπών και σημείωσε ότι η Κορίνθου- Πατρών θα παραδοθεί τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα τμήματα είναι έτοιμα σε άλλους αυτοκινητόδρομους.

Ολόκληρη η Κλόκοζα θα ολοκληρωθεί έως την Πρωτομαγιά ενώ το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε τον Αύγουστο, τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι έως το τέλος του 2017 -αρχές 2018- θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με εργολάβους για σημαντική μείωση των διοδίων στα οδικά δίκτυα.

Πηγή:eleftherostypos.gr