Τριπλό κρας τεστ στις 21/11 για συντάξεις, παροχές, μεταρρυθμίσεις
06/11/2018 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τριπλό κρας τεστ στις 21/11 για συντάξεις, παροχές, μεταρρυθμίσεις

Ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην Κομισιόν, στους υπόλοιπους θεσμούς της ΕΕ, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο γερμανικό άξονα ξεκινά από σήμερα, με επίκεντρο το ελληνικό "αίτημα" μη περικοπής των συντάξεων και εφαρμογής των αντιμέτρων του σχεδίου προϋπολογισμού.

Χθες, στη Σύνοδο του Eurogroup, η Ελλάδα δεν ήταν - όπως αναμενόταν - επισήμως στην ατζέντα, αν και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις έλαβαν χώρα. Και τούτο αφού ο χρόνος πλέον τελειώνει.

Έγινε δημοσίως σαφές ότι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί για το πόσος είναι σε αξία ο δημοσιονομικός χώρος που είναι διαθέσιμος και το πώς αυτός θα αξιοποιηθεί (σ.σ. η πρώτη πάντως ένδειξη για το ύψος του "χώρου" θα φανεί την Πέμπτη με την ανακοίνωση των Φθινοπωρινών Προβλέψεων της Κομισιόν). Αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι ότι ο χρόνος που απομένει για να υπάρξει "ομαλότητα", είναι πολύ λίγος.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου το σχέδιο Προϋπολογισμού της, στο καλό σενάριο έστω με μία πρώτη συμφωνία με τους θεσμούς. Ωστόσο, χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προβεί την ίδια ημέρα στην ανακοίνωση των δύο πορισμάτων για την Ελλάδα, διαμορφώνοντας έτσι ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο. Ο λόγος και το πόρισμα αναφορικά με το σχέδιο προϋπολογισμού αλλά και για την πρόοδο αναφορικά με την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση (σ.σ. η οποία σχεδιάζεται να ανακοινωθεί την ίδια ημέρα).

Αυτό που επιχειρείται πλέον είναι τρεις μέρες πριν την 21η Νοεμβρίου, στην έκτακτη Σύνοδο της 19ης Νοεμβρίου (σ.σ. η οποία, όπως ειπώθηκε χθες, θα αφιερωθεί κυρίως στην εμβάθυνση της ΟΝΕ) να βρεθεί και η πολιτική λύση για το ελληνικό ζήτημα. Και τούτο όταν στην ίδια Σύνοδο αλλά και στα πολιτικά "ραντεβού" που θα προηγηθούν, θα επιχειρηθεί να βρεθεί η αντίστοιχη λύση και για το ιταλικό ζήτημα.

Η Ιταλία στην πράξη σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με πρώτο επόμενο σταθμό την 13η Νοεμβρίου και το τελεσίγραφο που έχει δοθεί στην Ιταλία για να καταθέσει νέο προϋπολογισμό.

Πάντως, τα μηνύματα που έφταναν τις προηγούμενες ημέρες από το μέτωπο της ελληνικής διαπραγμάτευσης έκαναν λόγο για σημάδια σύγκλισης σε τεχνικό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γινόταν σαφές όμως ότι έμενε να φανούν πώς θα αποτυπωνόταν και σε πολιτικό επίπεδο. Και τούτο με δεδομένες (προς το παρόν) τις αντιδράσεις του γερμανικού άξονα αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακόμα και εντός των ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχουν διαφοροποιήσεις, με την Κομισιόν να θεωρείται ο παραδοσιακός "σύμμαχος" της Αθήνας, ενώ άλλοι θεσμοί όπως ο ESM, να διατηρούν πιο σκληρή στάση.

Χθες, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι "η δέσμευση του 3,5% δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση" και πρόσθεσε ότι οι "δεσμεύσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να αμφισβητούνται". Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι οι όποιες πολιτικές υιοθετηθούν είναι τώρα στη φάση του διαλόγου….

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν επανέλαβε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. "Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές διεξάγουν συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 και στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων αξιολογούν και το ύψος του δημοσιονομικού χώρου πάνω από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019", δήλωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι "αυτός ο στόχος δεν είναι υπό συζήτηση".

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν είχε κάποια παρατήρηση προς την Ελλάδα, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας ή άλλων συνολικά 10 χωρών. "Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό το μήνυμα". "Η προϋπόθεση είναι ο δημοσιονομικός χώρας. Ο δημοσιονομικός χώρος φαίνεται να είναι εκεί, πρέπει να δούμε το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου, οι συζητήσεις συνεχίζονται και μετά πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί", ανέφερε.

Ο Επίτροπος έκανε σαφές ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά και το πώς θα αξιοποιηθεί είναι υπό συζήτηση επίσης…

Πηγή:capital.gr