Τρέχουν να μαζέψουν τα μέτωπα σε νέο προϋπολογισμό - προαπαιτούμενα
25/10/2017 12:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρέχουν να μαζέψουν τα μέτωπα σε νέο προϋπολογισμό - προαπαιτούμενα

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα πρέπει να δώσουν έναν πρώτο απολογισμό για τη τρίτη αξιολόγηση στο EWG για το αν υπάρχει πρόοδος στο πεδίο της αγοράς ενέργειας, των τραπεζικών θεμάτων, στο εργασιακό και στα υπόλοιπα 10δες ανοικτά μέτωπα των δύο Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ποσοστό επίτευξης με βάση τα στοιχεία που έφεραν μαζί τους οι θεσμοί έφτανε στο 20% αναφορικά με την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού μνημονίου (MoU) και μόλις στο 10% για το μνημόνιο με το ΔΝΤ.

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή το πρωί θα πρέπει ο ESM να εγκρίνει και την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ με βάση την θετική εισήγηση που έχει γίνει από τους θεσμούς, η οποία εκκρεμεί από την δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, στο δημοσιονομικό πεδίο από αύριο εισέρχονται τα μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης.

Οι θεσμοί δέχονται σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ υπέρβαση στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Ωστόσο βλέπουν να παγιώνεται η υστέρηση εσόδων στο πεδίο των άμεσων φόρων και η ελληνική πλευρά επιχειρεί να πείσει ότι η υπέρβαση σε άλλα πεδία, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, θα είναι τέτοια που θα μπορέσει να κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα που παραμένουν αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2018.

Οι θεσμοί βλέπουν σύμφωνα με πληροφορίες αποκλίσεις από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ οι οποίες με βάση όσα ανέφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, θα τεθούν ξανά επί τάπητος την Πέμπτη.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως αισιοδοξεί ότι μπορεί να κλείσει το ζήτημα έως την Παρασκευή όταν αναμένεται να γίνει το τελευταίο ραντεβού των επικεφαλής στην Αθήνα. Ωστόσο άφησε και ένα παράθυρο να χρειαστεί περισσότερος χρόνος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έως τις 21 Νοεμβρίου που θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή στην τελική του μορφή, υπάρχει το χρονικό περιθώριο ώστε να στείλει περισσότερα στοιχεία η ελληνική πλευρά.

Χθες στο επίκεντρο τέθηκαν τα θέματα της αγοράς ενέργειας, της στρατηγικής ανάπτυξης και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Επίσης έγινε μία συνολική επισκόπηση του προγράμματος υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που απουσίαζε την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το περιφερειακό συνέδριο στα Ιωάννινα, του Γιώργου Χουλιαράκη, της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου.

capital.gr