Τραγικές οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω γραφειοκρατίας
17/04/2021 08:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τραγικές οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω γραφειοκρατίας

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

«Συναγερμό» εξέπεμψαν στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για τις καθυστερήσεις που διαβλέπονται στην εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αν και το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, το άτυπο Eurogroup δέχθηκε πολλαπλά μηνύματα από τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις τραγικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ενεργοποίηση του Ταμείου, όπως συνέβη και στο θέμα των εμβολίων, με ευθύνη της ίδιας της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Σημειώνεται πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταρτίσει τους προϋπολογισμούς τους με την πρόβλεψη ότι τα πρώτα κονδύλια από την Κομισιόν θα εκταμιευθούν μέσα στο καλοκαίρι. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο τέλος Ιουλίου ή έως τα μέσα Αυγούστου.

Πηγή ανησυχίας των υπουργών Οικονομικών αποτελούν οι διαδικασίες που απαιτούνται έως την έγκριση των σχεδίων, με το τελικό ελληνικό κείμενο να κατατίθεται στην Κομισιόν έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αφού ενσωματωθούν κάποια τελευταία σχόλια από την Κομισιόν, τα οποία, όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, δεν έχουν φτάσει ακόμα στα χέρια του οικονομικού επιτελείου.

Zητήθηκε να ασκηθούν πιέσεις για επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών

Στο χθεσινό Eurogroup ζητήθηκε να ασκηθούν πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τις διαδικασίες που απαιτούνται, τα τελικά σχέδια να περάσουν χωρίς καθυστερήσεις από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ενώ την κυριότερη πηγή ανησυχίας προκαλεί το «φρένο» που έχει μπει από το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο, το οποίο εκτιμάται ότι θα λάβει απόφαση για τη γερμανική συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης σε δύο μήνες από τώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ενεργοποίησης του Ταμείου και της ταχύτερης δυνατής εκταμίευσης των πόρων του. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη και, παράλληλα, θα στείλουν αρνητικό σήμα ως προς τις ικανότητες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις τρέχουσες προκλήσεις.

Πηγή: newsbreak.gr