Τον Ιανουάριο ανοίγει ξανά το θέμα των χρεώσεων από τις τράπεζες
01/11/2019 12:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τον Ιανουάριο ανοίγει ξανά το θέμα των χρεώσεων από τις τράπεζες

Την προοπτική επιβολής πάγιου μηνιαίου τέλους διαχείρισης στους λογαριασμούς ιδιωτών και επιχειρήσεων, ανοίγει το "πάγωμα" των χρεώσεων που είχαν αποφασίσει να επιβάλουν οι τράπεζες σε μία πληθώρα τραπεζικών συναλλαγών. Το θέμα αναμένεται να ανοίξει τον Ιανουάριο, οπότε το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων αναμένεται να τεθεί και πάλι επί τάπητος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, κατόπιν χθεσινής, δεύτερης παρέμβασης απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για το θέμα κατά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες την περασμένη εβδομάδα, οι τράπεζες "πάγωσαν" τα σχέδια για την επιβολή αυξημένων χρεώσεων σε κάθε είδους τραπεζική συναλλαγή.

Δεσμεύτηκαν δε, ότι θα επανεξετάσουν την πολιτική τους και πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση θα έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι ουσιαστικά μία τράπεζα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να επιβάλλει από 1ης Νοεμβρίου αυξημένες χρεώσεις σε όλες τις συναλλαγές, είτε στο κατάστημα ή μέσω εναλλακτικών δικτύων.

Οι άλλες τράπεζες δεν είχαν ανακοινώσει παρόμοια πρόθεση, αν και δεδομένα θα προχωρούσαν σε αύξηση των χρεώσεων, εξαναγκαζόμενες από τη μείωση των εσόδων και της κερδοφορίας στον τραπεζικό κλάδο.

Χθες το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου "για τις νέες καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών στα ATM για ανάληψη μετρητών, ακόμα και για πληρωμή της ΔΕΗ", έστειλε μήνυμα στις τράπεζες λέγοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση της ύπαρξης εναρμονισμένων πρακτικών από τις τράπεζες για τις χρεώσεις. "Εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εδώ. Η κυβέρνηση είναι παρούσα", είπε ο υπουργός, ο οποίος είχε ήδη απευθυνθεί αυστηρά στις τράπεζες για το θέμα των χρεώσεων προ ημερών από το βήμα του 11ου Risk Management & Compliance Forum, καλώντας τις τράπεζες να έχουν ευήκοα ώτα στην κοινωνία.


Η συμβιβαστική διέξοδος για τις χρεώσεις

Το θέμα των χρεώσεων, πάντως, δεν έχει κλείσει, αν και οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να "παγώσουν" οποιαδήποτε κίνηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Παρά το ότι το θέμα έχει αναμφισβήτητη κοινωνική διάσταση και επιπλέον η πρόθεση των τραπεζών να επιβάλουν χρεώσεις ακόμα και σε εργασίες όπως η επανέκδοση PIN ή η χορήγηση statement ήταν από παράλογη έως εξωφρενική, την επιβολή χρεώσεων επιβάλει νομοτελειακά η αδυναμία εσόδων από άλλες πηγές και η αρνητική επίπτωσή της στην κερδοφορία των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ήδη οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν πολύ μικρότερη συμβολή των προμηθειών στα έσοδά τους σε σχέση με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη ευρωζώνη, όπου η συμβολή των προμηθειών ανέρχεται στο 40% των εσόδων έναντι του 20% στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμβιβαστική διέξοδος μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης φαίνεται ότι θα δοθεί με την καθιέρωση, κάποια στιγμή μέσα στο 2020, ενός πάγιου τραπεζικού μηνιαίου τέλους.

Πρόκειται για το καθιερωμένο στην Ευρώπη Account Maintenance Fee, δηλαδή τη μηνιαία επιβάρυνση όλων των λογαριασμών ιδιωτών και επιχειρήσεων με μία προμήθεια διαχείρισης. Το συγκεκριμένο έξοδο διαχείρισης κινείται κάτω από 1 ευρώ μηνιαίως για τους λογαριασμούς ιδιωτών, ενώ στους λογαριασμούς όψεως των επιχειρήσεων φτάνει και τα 5 ευρώ.

Όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, με την επιβολή του εξόδου διαχείρισης στους λογαριασμούς των πελατών, θα μπορέσει να αποσυρθεί μια ολόκληρη σειρά χρεώσεων και να παραμείνει η χρέωση για ελάχιστες συναλλαγές, κυρίως η χρέωση στην ανάληψη μετρητών από τρίτα δίκτυα. Σημειώνεται ότι αναφορικά με τη χρέωση αναλήψεων μετρητών από ΑΤΜ, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει ότι δεν θα υπάρχει χρέωση για αναλήψεις από μοναδικό ΑΤΜ τράπεζας σε απομονωμένα νησιά, ενώ σχεδιάζουν να επεκτείνουν την απόφαση αυτή και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Ανακοίνωση από το Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση για το θέμα των χρεώσεων προχώρησε χθες και η ΔΙΑΣ Συστήματα Πληρωμών. Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Το Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ αποτελεί το εθνικό σύστημα πληρωμών, μέσω του οποίου εκκαθαρίζεται και διακανονίζεται ο κύριος όγκος των λιανικών πληρωμών στη χώρα. Ως εκ τούτου η εύρυθμη και αδιατάρακτη λειτουργία του δεν αφορά μόνον την Εταιρεία ή το τραπεζικό σύστημα αλλά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Το Σύστημα Πληρωμών υπάγεται στην επίβλεψη του Ευρωσυστήματος και υπόκειται σε περιοδικούς ελέγχους και αξιολόγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά τις χρεώσεις της ΔΙΑΣ για τη χρήση της Υπηρεσίας DIASATM, αυτές ανέρχονται, κατά μέγιστον, στο ποσό των έξι λεπτών του ευρώ (€ 0,06) ανά συναλλαγή. Πέραν της αμοιβής αυτής, ουδεμία άλλη χρέωση, ανελαστική ή μη, άμεση ή έμμεση επιβάλλεται από τη ΔΙΑΣ.

Τέλος η ΔΙΑΣ Α.Ε. εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για αναθεώρηση της αναγγελθείσας τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε οι χρήστες – πολίτες να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και ταυτόχρονα να ωφελείται η Εθνική Οικονομία μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το τελικό ζητούμενο.

Πηγή:capital.gr