Το QE ανέκοψε την πτώση των μετοχών στην Ευρώπη
19/03/2020 13:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το QE ανέκοψε την πτώση των μετοχών στην Ευρώπη

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν επτά ετών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης καθώς τα νέα δραστικά μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσαν νέες ελπίδες για την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει τη μεγάλη υγειονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,5% στις 10:15 ώρα Ελλάδας.

Η ΕΚΤ ακολούθησε το παράδειγμα κεντρικών τραπεζών σε Ιαπωνία, Αυστραλία και ΗΠΑ ανακοινώνοντας νέα έκτακτα μέτρα στήριξης προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την ουσιαστική παύση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρά την άνοδο των μετοχών των τραπεζών και των εταιριών πετρελαίου και αερίου, οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής υποχώρησαν κατά 3% λόγω των ανησυχιών για πλήρη κατάρρευση του κλάδου. Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι η αεροπορική βιομηχανία ίσως να μην επιβιώσει χωρίς κρατική βοήθεια εάν η πανδημία κρατήσει για μεγάλο διάστημα.

Κατακόρυφη πτώση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μετά το QE

Τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη σημείωναν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων, οι οποίες είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) τις δύο τελευταίες εβδομάδες, υποχωρώντας περισσότερο από 160 μονάδες βάσης στο 2,2%, σύμφωνα με τις τιμές της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης Tradeweb που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.

H κατακόρυφη πτώση των αποδόσεων ακολούθησε τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε χθες το βράδυ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ηρεμήσει τις αγορές μετά την έξαρση του κορονοϊού. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέες αγορές ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, στις οποίες θα περιληφθούν, για πρώτη φορά, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ θα είναι ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ