Το μπάχαλο με τις εκκρεμείς συντάξεις έφερε ως λύση απελπισίας την εξαγγελία προσωρινής σύνταξης
29/01/2021 23:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μπάχαλο με τις εκκρεμείς συντάξεις έφερε ως λύση απελπισίας την εξαγγελία προσωρινής σύνταξης

Η απόφαση συνιστά άλλη μία ομολογία αποτυχίας από πλευράς ΝΔ

Τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης 384 ευρώ και αναδρομικών σε όλους όσους έχουν καταθέσει αίτημα σύνταξης, εφόσον όμως έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος ηλικίας, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Μπροστά στην τεράστια κοινωνική κατακραυγή των ασφαλισμένων που περιμένουν έως και τέσσερα χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους, η κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει άλλο ένα ημίμετρο. Η απόφαση συνιστά άλλη μία ομολογία αποτυχίας από πλευράς ΝΔ, καθώς για άλλη μία φορά επί δικής της διακυβέρνησης, το πρόβλημα έφυγε εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, εάν κάποιος έχει καταθέσει αίτημα για σύνταξη για διάστημα 10 μηνών, εκτός της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, θα λάβει και αναδρομικά επί του ποσού αυτού, δηλαδή εν προκειμένω 3.840 ευρώ. Ενώ εάν κάποιος έχει καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν 20 μήνες, θα λάβει αναδρομικά 7.680 ευρώ.

Μάσησε τα λόγια του…

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Εργασίας κράτησε αποστάσεις σχετικά με το πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται… η δική του εξαγγελία, ελπίζοντας ότι αυτό θα γίνει εντός διμήνου.

Ένα άλλο σημείο που μένει να αποσαφηνιστεί είναι το εάν αυτό το νέο μέτρο θα συνδυαστεί με τις προβλέψεις για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης που ισχύουν σήμερα, δηλαδή σε ποσοστό 80% για τους μισθωτούς, 70% για τους επιστήμονες- ελεύθερους επαγγελματίες- αγρότες και 50% για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εκτοξεύθηκε στις 421.400 εκκρεμότητες: οι 176.000 αφορούν κύρια σύνταξη, 123 χιλιάδες εκκρεμείς επικουρικές, 60 χιλιάδες εφάπαξ και 62.400 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση οι οποίοι θα έπρεπε από τον Μάιο του 2016 να λαμβάνουν προσαύξηση.

Πηγή: newsbreak.gr