Το Eurogroup ετοιμάζεται να «σφίξει» το ζωνάρι στις δαπάνες από το 2022
05/10/2021 11:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Eurogroup ετοιμάζεται να «σφίξει» το ζωνάρι στις δαπάνες από το 2022

Οι «κίτρινες» κάρτες στην Αθήνα και οι «αστερίσκοι» στις εκκρεμείς συντάξεις

Λύσεις για την ενεργειακή κρίση, που πλήττει όλη την Ευρώπη, αναζήτησε το χθεσινό Eurogroup, την ώρα που οι τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες φαντάζουν κάτι παραπάνω από εφιαλτικές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, φαίνεται ότι τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης απασχολούν άλλα θέματα, αυτά της δημοσιονομικής προσαρμογής και της άμεσης μείωσης του χρέους, αρχής γενομένης από το 2022! Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση έχει αρχίσει ήδη από το άτυπο Eurogroup της Σλοβενίας πριν από μερικές εβδομάδες, όταν οχτώ χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά απέστειλαν επιστολή ζητώντας να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Την πρόταση, μάλιστα, δεν συνυπέγραψε η Άνγκελα Μέρκελ και ο Όλαφ Σολτς ως υπουργός Οικονομικών αλλά και διεκδικητής της Καγκελαρίας, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Ελλάδα από την πλευρά τηςεπιθυμεί να υπάρξει μια «γέφυρα» το 2022, με σταδιακή επιστροφή στους κανόνες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να ακολουθήσει θα είναι τεράστια και ενδεχομένως να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης ακόμα και για φοροελαφρύνσεις.

Μια συνολική, ευρωπαϊκή λύση στο «καυτό» θέμα της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από το Eurogroup, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα, σχετική επιστολή για λύση κατέθεσε στους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η οποία φέρει τις υπογραφές όλου του υπουργικού συμβουλίου.

«Με επιστολή με τους συναδέλφους μου από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο ζητούμε μια συνολική, ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

11η αξιολόγηση

Ψηλά στην ατζέντα του Eurogroup ήταν και η11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πρόσφατα. Οι δανειστές είχαν βγάλει «κίτρινη» κάρτα στην Αθήνα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που παραμένουν στα ύψη, και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ενώ είχανβάλει ξανά «αστερίσκους» για το «ψαλίδισμα» του στοκ στις εκκρεμείς συντάξεις.

Πηγή: newsbreak.gr