Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο- στο 3,9% το επιτόκιο
05/03/2019 18:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο- στο 3,9% το επιτόκιο

Πολύ ισχυρή ήταν τελικά η ζήτηση για το 10ετές ελληνικό ομόλογο, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 11,8 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,9%, και το κουπόνι στο 3,875%, ενώ το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, όσο και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο, μία διάρκεια που το ελληνικό δημόσιο δεν έχει "δοκιμάσει" να εκδώσει εδώ και εννέα χρόνια, άνοιξε σήμερα το πρωί και έκλεισε γύρω στις 15.00 ώρα Ελλάδος.

Στο αρχικό guidance το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,125% αλλά τελικά έκλεισε πολύ χαμηλότερα και στο 3,90%. Aν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το επιτόκιο έκαναν λόγο για 4,125%-4,25%, στη συνέχεια το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,125%. Μετά την πρώτη ώρα, λόγω της ισχυρής ζήτησης, το επιτόκιο υποχώρησε στο 3,90%-4%.

Το βιβλίο προσφορών στην ευρωπαϊκή αγορά έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες στις 11:30 ώρα Λονδίνου (13:30 ώρα Ελλάδας), ενώ το βιβλίο προσφορών για την αγορά των ΗΠΑ, στις 13:00 ώρα Λονδίνου (15:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το 10ετές ομόλογο έχει ημερομηνία διακανονισμού στις 12 Μαρτίου, λήξη στις 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ όπως έγινε γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Όπως προαναφέρθηκε οι προσφορές ξεπέρασαν τα 11,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προσφορών ύψους 795 εκατ. ευρώ από τους αναδόχους της έκδοσης).

Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για την εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης, το ράλι που κατέγραφαν τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα πάτησε "φρένο", με τους επενδυτές να "ζυγίζουν" αυτή την κίνηση από το οικονομικό επιτελείο μία ακριβώς εβδομάδα πριν το Eurogroup.

Πάντως οι αποδόσεις στο πρώην 10ετές ομόλογο, λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, αν και σήμερα συνεχίζουν να αυξάνονται ελαφρώς, κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006, στο 3,677%, ενώ σταθεροποιητικά κινείται το νέο 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του στο 2,823%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για το νέο ελληνικό ομόλογο κρίνεται αρκετά ικανοποιητική, εάν λάβουμε υπόψη το νέο 10ετές ιταλικό ομόλογο που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την ισχυρή ζήτηση για το 15ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ισπανία.

Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, καθώς και το "μπόνους" της διπλής αναβάθμισης της Moody's την Παρασκευή, έτσι ώστε να προχωρήσει σε αυτήν την έκδοση "ορόσημο".

Όπως σημειώνει ο Antoine Bouvet, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho International Plc.,σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα επωφελείται από το μεγάλο cash buffer, οπότε η έκδοση αφορά περισσότερο το να στείλει η χώρα ένα σήμα ότι έχει πρόσβαση στην αγορά, παρά την κάλυψη άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών.

Τσακαλώτος για 10ετές ομόλογο: Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές

Στα 2,5 δισ. ευρώ ανήλθε το ποσό του αντλήθηκε από την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, οι επενδυτές στο 5ετές ομόλογο ανήλθαν στους 290 ενώ στο 10ετές στους 419. Η πρώτη αίσθηση είναι πως μειώθηκαν τα hedge funds, πως είναι μεγάλη η συμμετοχή των πραγματικών επενδυτών και πως υπάρχει ισορροπία μεταξύ των επενδυτών που προέρχονται από την Ελλάδα και αυτών που προέρχονται από το εξωτερικό. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν μεταξύ άλλων πως δεν βρισκόμαστε ούτε στα μισά του χρόνου και πως ήδη έχουν καλυφθεί σχεδόν τα 2/3 του φετινού προγράμματος του ΟΔΔΗΧ.

"Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές" δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την επιτυχημένη έκδοση του 10 ετούς ομολόγου. "Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές" δήλωσε.

Πηγή:capital.gr