Το 2018 οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος, ξεκαθαρίζουν Dijsselbloem - Schaeuble
22/05/2017 18:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το 2018 οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος, ξεκαθαρίζουν Dijsselbloem - Schaeuble

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εργαστούν για την επίτευξη μιας συμφωνίας σήμερα που θα περιλαμβάνει και το χρέος, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν θα είναι τελική συμφωνία αφού αυτή θα επιτευχθεί μετά το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018.

Σήμερα, θα γίνει ενδεχομένως πιο ξεκάθαρο και πιο ακριβές, ποιος θα είναι ο χρονικός ορίζοντας μιας τέτοιας συμφωνίας ή τι μορφή μπορεί να έχει.

Ο Dijsselbloem αναφέρθηκε και στις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, φέρνοντας ως παράδειγμα το ρυθμό ανάπτυξης. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεδομένου ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το 2018, υπάρχει χρόνος για περισσότερη ορατότητα στις υποθέσεις για την ανάπτυξη.

Στόχος, πάντως, της σημερινής συνεδρίασης είναι να ληφθεί μια απόφαση που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. "Έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλουν και θα δουλέψουμε σήμερα για αυτό", είπε ο Dijsselbloem.

Ερωτηθείς για το χρόνο αποδέσμευσης της δόσης του ελληνικού προγράμματος, ο Dijsselbloem είπε ότι "αν δούμε ότι τα prior actions ικανοποιούνται, τότε θα γίνει εγκαίρως πριν το καλοκαίρι".

Schaeuble: Μετά τη λήξη του προγράμματος η απόφαση για χρέος

Την ελπίδα του να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup που θα επιτρέψει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης εξέφρασε προσερχόμενος στην συνεδρίαση ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το θέμα της δόσης μπορεί να μην οριστικοποιηθεί σήμερα, ώστε να εκδοθεί πρώτα η έκθεση που πιστοποιεί ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης που, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, θα είναι θετική.

"Ελπίζω πως θα βρούμε μια λύση σήμερα που θα κλείνει ορισμένα πολιτικά ζητήματα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Schaeuble, ενώ πρόσθεσε πως "σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο που ήμασταν τον περυσινό Μάιο και μια πολιτική συμφωνία θα δημιουργούσε τις συνθήκες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης εγκαίρως".

Ο ίδιος σημείωσε πως οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολες. "Το ΔΝΤ έχει μια ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δεν ευθυγραμμίζεται με αυτή των ευρωπαϊκών θεσμών", ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ενώ πρόσθεσε "για αυτό πρέπει να δούμε πως μπορούμε να βρούμε μια λύση με το ΔΝΤ χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες του Ταμείου. Αυτή η λύση θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, είχαμε πολλές προπαρασκευαστικές συζητήσεις και είμαι βέβαιος πως μπορούμε να βρούμε μια λύση".

Τέλος, ο Schaeuble διευκρίνισε πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να αποφασιστεί πριν την λήξη του προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2018. "Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να συγκεκριμενοποιήσουμε την ελάφρυνση", σημείωσε ο ίδιος.

Moscovici: Η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την Ελλάδα θα είναι θετική

Αισιόδοξος για την έκβαση του σημερινού Eurogroup αναφορικά με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici σε δηλώσεις που έκανε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, όπως φάνηκε και από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στην ελληνική Βουλή.

Ο Moscovici είπε εμμέσως πλην σαφώς πως το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο των πιστωτών οι οποίοι καλούνται τώρα να δράσουν γρήγορα ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης αλλά και για μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. "Είναι πιθανή, εφικτή, πολύ κοντά και πρέπει να κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια να φτάσουμε εκεί", είπε.

Η Κομισιόν ετοιμάζεται τώρα να συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης για την Ελλάδα, η οποία βάσει των prior actions, θα είναι θετική, αποκάλυψε ο Επίτροπος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αποθαρρυντικές δηλώσεις του Schaeuble για την ελάφρυνση του χρέους, ο Moscovici είπε πως οι συζητήσεις αφορούν τον Dijsselbloem και άλλους 19 ΥΠΟΙΚ. Ο ίδιος εκτιμά πως η συμφωνία είναι επιθυμητή από όλους και για αυτό πρέπει να γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό -τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για την Ευρωζώνη ως σύνολο. Για τη σημερινή συνάντηση ειδικότερα, είπε πως τεχνικά πρέπει να έχουμε πρώτα πολιτική συμφωνία και η αποδέσμευση της δόσης θα αποφασιστεί σε επόμενο Eurogroup.

"Είμαστε εκεί", είπε χαρακτηριστικά.

Ξεχωριστά, ανέφερε πως η θέση της Γαλλίας ήταν σταθερά κατά του Grexit, ήδη από όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα τάχθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire.

Ο Le Maire χαιρέτισε τις "δύσκολες" αποφάσεις για τον ελληνικό λαό που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε ότι πρέπει να καταλήξει το σημερινό Eurogrοup σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον με πιο θετικό τρόπο.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γερμανού ομόλογού του ότι δεν έχει εντολή από την γερμανική Βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι "μπορούμε να βρούμε λύσεις που δε χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής", αρκεί να υπάρχει "φαντασία".

Τέλος, σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά "απομακρυσμένες". "Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα", επισήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ελάφρυνση


Οι επιλογές γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πολλές, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικός, Johan Van Overtveldt προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, τόνισε επανειλημμένως ότι "πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους" διότι δημιουργεί προηγούμενο.

Σημείωσε, εξάλλου, πως η Ελλάδα επωφελείται ήδη από τα πολύ χαμηλά επιτόκια, χάρη στα φθηνά δάνεια στήριξης. "Άμα δείτε τα επιτόκια ή τους τόκους που επιβαρύνουν την Ελλάδα σε αναλογία με το ΑΕΠ, είναι μακράν τα χαμηλότερα εντός της Ευρωζώνης, είπε.

capital.gr