Τι συνέβη χθες στις Βρυξέλλες και δεν έκλεισε η συμφωνία - Το παρασκήνιο
31/03/2017 12:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι συνέβη χθες στις Βρυξέλλες και δεν έκλεισε η συμφωνία - Το παρασκήνιο

Το EuroWorking Group αποφάσισε, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, «να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA)»: αυτό σημείωναν κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι «τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους και μάλιστα εντός της ημέρας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις».

Αυτό τονίζουν κυβερνητικές πηγές διαψεύδοντας τις φήμες για «ναυάγιο» χθες στις Βρυξέλλες. Μάλιστα από το Μαξίμου επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει καμιά ρήξη με τον Ευκλ. Τσακαλώτο κι ότι: «Τούτων δοθέντων, μέσα ενημέρωσης που για άλλη μια φορά έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προεξοφλήσουν την καταστροφή, απλώς χάνουν την αξιοπιστία τους, δημοσιογραφώντας με κριτήριο τις επιθυμίες τους.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της ημέρας θα συνεδριάσουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ορίζουν μια ημερομηνία επιστροφής τους. Χθες, πάντως, δεν προέκυψε συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Κατά τη συνεδρίαση σημειώθηκαν βήματα προς τα πίσω, αντί για πρόοδο.

Τι συνέβη χθες στις Βρυξέλλες και δεν έκλεισε η συμφωνία - Το παρασκήνιο

Το EWG συνέστησε την επιστροφή των θεσμών, αλλά άφησε «θολό» το πότε θα γίνει αυτό.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία για την επιστροφή τους στην Αθήνα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Στις Βρυξέλλες δεν γίνεται λόγος για αδιέξοδο, και εκτιμούν πως η σχετική ανακοίνωση θα γίνει πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με τα «Νέα», μια διαφωνία την τελευταία στιγμή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν εκείνη που προκάλεσε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάψει ένα προσύμφωνο με τους δανειστές για το χρονοδιάγραμμα και τις περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο ο πρωθυπουργός έκρινε ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει και έτσι ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να στείλει επιστολή στους θεσμούς και να ζητήσει να αλλάξουν όσα είχαν συμφωνηθεί αρχικά για εξοικονόμηση 1% στο ΑΕΠ από τις περικοπές των συντάξεων από το 2019.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θεώρησε πολύ «εχθρική ενέργεια» την αθέτηση αυτής της παραμέτρου της προσυμφωνίας, με αποτέλεσμα να ανοίξει το ζήτημα του εργασιακού και να ζητήσει ξανά να αυξηθούν τα όρια των ομαδικών απολύσεων.

Πάντως, η κυβέρνηση διέψευδε οποιαδήποτε διαφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε μέσα στην εβδομάδα επιστολή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς με την οποία ζητούσε - κατόπιν επιθυμίας του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα - να αλλάξει το πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα και να διαμηνυθεί προς την πλευρά των θεσμών ότι η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπή των συντάξεων πριν από το 2020. Ενώ οι ευρωπαίοι ήταν θετικοί σε αυτό το αίτημα, το Δ.Ν.Τ. επέμεινε στο πλαίσιο που υπήρχε για την σταδιακή περικοπή των συντάξεων από το 2019 και την ολοκλήρωση της περικοπής το 2020.

Σύμφωνα πάντως με τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας, σκοπός είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αφήνοντας τον καθορισμό ημερομηνίας στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών.
Σύμφωνα με τα Νέα, αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε σε 2-3 ημέρες να επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 7 Απριλίου στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.


Αγκάθι τα εργασιακά

Υπάρχει μεν πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών, αναγνωρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, αλλά σπεύδουν να προσθέσουν ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος νέων εμποδίων για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εν όψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένουν τα εργασιακά, με το χάσμα μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ για το ζήτημα να παραμένει αγεφύρωτο.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται πάντως ο Γ. Ντάισελμπλουμ λέγοντας πως «οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες μέρες» και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση. Συμπλήρωσε μάλιστα, μιλώντας στην ολλανδική βουλή, ότι η επόμενη δόση θα μπορούσε να ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ, αλλά «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της αξιολόγησης».

Μεγαλύτερη βεβαιότητα για θετική έκβαση εκφράζει η κυβέρνηση με τον Ευκ. Τσακαλώτο να επιβεβαιώνει ότι το κλείσιμο της συμφωνίας φέρνει μείωση του αφορολόγητου και νέο ψαλίδι στις συντάξεις.

imerisia.gr