Τι σημαίνει για την Ελλάδα το «σήμα κινδύνου» από τη Moody
20/12/2016 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το «σήμα κινδύνου» από τη Moody's

Σε έδαφος, με επικίνδυνους κραδασμούς, βαδίζει η δεύτερη αξιολόγηση και η επιχείρηση επίτευξης συνολικής πολιτικής συμφωνίας για χρέος και πλεονάσματα, με την αγορά να αποτιμά αρνητικά το τελευταίο θερμό επεισόδιο στις σχέσεις Αθήνας - πιστωτών.

Χθες και ενώ αναμενόταν σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup που θα εξετάσει, εκτός απροόπτου το πότε και εάν θα ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, η Moody's έστειλε σήμα κινδύνου, χαρακτηρίζοντας ως «πιστωτικά αρνητική» την απόφαση του ESM να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο διεθνής οίκος μεταφέρει σαφές κλίμα ανησυχίας προς τους επενδυτές, εκτιμώντας πως η απόφαση για το «πάγωμα» καταδεικνύει τις νέες εντάσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών και αυξάνει το ρίσκο σχετικά με την εξόφληση ομολόγων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2017, με το διεθνή οίκο να προειδοποιεί για το ρίσκο παράτασης των διαπραγματεύσεων.

Πρέπει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο το ελληνικό δημόσιο αντιμετωπίζει πολύ υψηλές πληρωμές, άνω των 7 δισ. ευρώ για τόκους και χρεολύσια, ενώ σχετικά δύσκολοι μήνες θεωρούνται ο Φεβρουάριος και ο Απρίλιος με πληρωμές ωστόσο αρκετά πιο χαμηλές μεταξύ 1,5 ? 1,7 δισ. ευρώ. Πλαίσιο που σε συνδυασμό με την ανάγκη η ελληνική οικονομία να περάσει το συντομότερο δυνατό στην ποσοτική χαλάρωση, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι προβλέψεις του προγράμματος για ισχυρή ανάκαμψη το 2017, καθιστά εξαιρετικά δυσμενές και επικίνδυνο για την οικονομία το σενάριο των καθυστερήσεων. Σύμφωνα με τη Moody’s, η κίνηση από την πλευρά των πιστωτών υποδηλώνει σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στην Ελλάδα, κάτι που ο διεθνής οίκος περιμένει πως θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως εκτιμά η έκθεση των θεσμών για τις συνέπειες των παροχών, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και να οδηγήσει πιθανά σε επανεκτίμηση του μέτρου του «παγώματος». Όπως όμως επισημαίνει, η πολιτική δυναμική στην Ευρώπη, με το εκλογικό ημερολόγιο, να περιλαμβάνει κάλπες σε χώρες-κλειδιά, μεταξύ αυτών Γαλλίας και Γερμανίας, πιθανότατα θα περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις και θα αποτρέψουν γρήγορη ολοκλήρωση. Επιπλέον, τονίζει ότι οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Eurogroup, της Κομισιόν και του ΔΝΤ έχουν επίσης αυξηθεί.«Για την Ελλάδα πλανώνται εμπόδια στην εφαρμογή πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων της δεύτερης αξιολόγησης που σχετίζονται με τα εργασιακά, την αγορά προϊόντων και επιπλέον βήματα στις αποκρατικοποιήσεις», αναφέρεται και στα εμπόδια συγκαταλέγει την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, την αδυναμία των θεσμών στη χώρα και την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Πάντως ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως το ιστορικό στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η πολιτική θέληση της Ε.Ε. ως τώρα να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και οι κίνδυνοι από το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της ελληνικής κρίσης χρέους δείχνουν ότι, τελικά, θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο μια καθυστέρηση θα αυξήσει το ρίσκο για τους κατόχους ομολόγων. Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, με 2,3 δισ. ευρώ να ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές και 3,9 δισ. στην ΕΚΤ και εκτιμά ότι θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση να καλυφθούν αυτές οι λήξεις χωρίς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη διάθεση των 6,1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.

imerisia.gr