Τι έρχεται για προκαταβολή φόρου και τέλη κυκλοφορίας
07/06/2020 09:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι έρχεται για προκαταβολή φόρου και τέλη κυκλοφορίας

Δύο σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις έρχονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορούν τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες ΙΧ. Το πρώτο είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος και το δεύτερο είναι η επαναφορά και αυτό το καλοκαίρι του μέτρου για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι διατάξεις που αφορούν τον τρόπο μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για την τρέχουσα χρήση θα κατατεθούν στη Βουλή εντός του Ιουνίου ή το αργότερο έως τα μέσα Ιουλίου και θα προβλέπουν τη σημαντική μείωση του φορολογικού βάρους σχεδόν για το σύνολο των επιχειρήσεων. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος φέρνει ελάφρυνση στις επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν μείωση των ακαθάριστων εσόδων τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού. Η απόδειξη της μείωσης του τζίρου σχεδιάζεται να γίνει από τη σύγκριση των περυσινών με τις φετινές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Με βάση τον αριθμό και τα δεδομένα των επιχειρήσεων που θα αιτηθούν (προφανώς το σύνολο των πληττόμενων) τη μείωση της προκαταβολής φόρου θα καθοριστεί και το ακριβές ποσοστό της μείωσης. Μάλιστα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου να μην είναι ενιαίο αλλά να είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων. Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή φόρου εισοδήματος είναι σήμερα 100% του φόρου που αναλογεί στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία, και εξετάζεται να μειωθεί στο 50% έως 70%.

Η δεύτερη παρέμβαση η οποία έρχεται είναι αυτή της επαναφοράς και για το φετινό καλοκαίρι των τελών κυκλοφορίας οχημάτων με τον μήνα. Το μέτρο απευθύνεται σε όσους έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους και επιθυμούν να τα θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία. Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τη μορφή που είχε και τα προηγούμενα χρόνια που σημαίνει ότι:

·Όποιος λαμβάνει τις πινακίδες για έναν μήνα θα πληρώνει τα τέλη δύο μηνών (τα 2/12).

·Όποιος τις λαμβάνει για τρεις μήνες θα πληρώνει τα τέλη τεσσάρων μηνών (τα 4/12).

·Όποιος τις λαμβάνει για το τέλος του έτους θα πληρώνει για τους υπόλοιπους μήνες συν άλλον έναν μήνα.

Για παράδειγμα, όταν έχουμε ένα όχημα 1.800 κυβικών, με έτος κυκλοφορίας το 2002, τέλη 300 ευρώ και κατατεθειμένες πινακίδες:

·εφόσον τις πάρει πίσω για έναν μήνα θα κληθεί να πληρώσει 50 ευρώ,

·εάν τις πάρει για τρεις μήνες θα πληρώσει 100 ευρώ,

·εάν τις πάρει για έξι μήνες θα πληρώσει 200 ευρώ.

Πηγή: capital.gr