Θεσμοί προς κυβέρνηση: Δεν θα πάρετε δόση, αν δεν πληρωθούν εκκρεμείς συντάξεις
12/12/2017 14:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θεσμοί προς κυβέρνηση: Δεν θα πάρετε δόση, αν δεν πληρωθούν εκκρεμείς συντάξεις

Στο ‘’μικροσκόπιο’’ των θεσμών μπαίνει για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρονικά η εξόφληση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και όχι μόνο των κύριων συντάξεων και των εφάπαξ.

Αυτό καθίσταται ξεκάθαρο στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο το οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς στις 3 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στο Μνημόνιο προβλέπεται πως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης του τρέχοντος Προγράμματος Προσαρμογής είναι ο υπολογισμός και η καταβολή 3.500 επικουρικών συντάξεων από το "stock" των περίπου 115.000 αιτήσεων, η ικανοποίηση των οποίων εκκρεμεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και συγκεκριμένα από την 1.1.2015 κι έπειτα.

Υπενθυμίζεται πως η καταβολή της συγκεκριμένης "κατηγορίας" επικουρικών συντάξεων είχε "παγώσει" μέχρι πρότινος λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου Εργασίας να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο υπολογισμού τους.

Σε αυτή την κατάσταση όχι μόνο επιχειρούν να βάλουν τέλος οι θεσμοί, αλλά συνδέουν ευθέως την καταβολή των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων με την καταβολή της επόμενης δόσης.

Αυτό σημαίνει πως αν η κυβέρνηση δεν καταβάλλει 3.500 επικουρικές συντάξεις στους αντίστοιχους δικαιούχους μαζί με τα αναδρομικά τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, δεν θα λάβει την επόμενη δόση του προγράμματος στήριξης.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην ίδια συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών ορίζεται πως βασικό παραδοτέο (δηλαδή πιθανότατο προαπαιτούμενο της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος) είναι η καταβολή επιπλέον 13.800 νέων επικουρικών συντάξεων έως το Μάιο του 2018.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως οι θεσμοί επέβαλαν στην κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο της επόμενης δόσης την καταβολή εκκρεμών επικουρικών συντάξεων παρότι ο επικουρικός κλάδος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) δεν δικαιούται ούτε σεντ από την ειδική χρηματοδότηση όπως συμβαίνει με τον κλάδο εφάπαξ του ίδιου ταμείου, αλλά και τον ΕΦΚΑ για την εξόφληση εκκρεμών εφάπαξ και κύριων συντάξεων αντίστοιχα.

Έτσι ο επικουρικός κλάδος του ΕΤΕΑΕΠ πρέπει να επιτύχει τον παραπάνω διπλό μνημονιακό στόχο εξόφλησης εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (3.500 έως τον Δεκέμβριο 2018 και επιπλέον 13.800 μεταξύ Ιανουαρίου – Μαΐου 2018) με αποκλειστικά δικά του έσοδα, δηλαδή χωρίς καμία στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο εν λόγω κλάδος μπορεί να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μόνο από τα έσοδά του από ασφαλιστικές εισφορές και την αξιοποίηση της περιουσίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr για την καταβολή 3.500 νέων επικουρικών συντάξεων μέχρι τέλη του τρέχοντος μηνός απαιτούνται κοντά στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως για την καταβολή επιπλέον 13.800 νέων επικουρικών συντάξεων στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2018 απαιτούνται περίπου 45,5 εκατ. ευρώ.

Αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πάντως στο Capital.gr πως υπάρχει ετοιμότητα όχι μόνο για καταβολή 17.300 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων στο διάστημα Δεκεμβρίου 2017 – Μαΐου 2018, αλλά πολύ περισσότερων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να καταβάλλονται 6.500 έως 10.000 επικουρικές συντάξεις κάθε μήνα, έτσι ώστε να έχουν εξοφληθεί κοντά στις 80.000 συντάξεις σε 12 μήνες από σήμερα.

Το συνολικό απαιτούμενο κόστος για την επίτευξη αυτού του στόχου ανέρχεται κοντά στα 260 εκατ. ευρώ.

capital.gr