Θεσμοί προς Αθήνα: Επισπεύστε τη δεύτερη αξιολόγηση!
06/07/2016 18:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θεσμοί προς Αθήνα: Επισπεύστε τη δεύτερη αξιολόγηση!

«Καμπανάκι» στην κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης κρούουν οι θεσμοί, πιέζοντας την Αθήνα να προχωρήσει άμεσα με τις εκκρεμότητες.

Υπό αυτό το πρίσμα η συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου παίρνει μορφή «μίνι αξιολόγησης» των εκκρεμοτήτων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι το κεντρικό θέμα.

Σύμφωνα με σημείωμα που έστειλαν οι θεσμοί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, παρά την κατάθεση τριών νομοσχεδίων μέσα στον Ιούλιο (πλαστικό χρήμα, αδήλωτα εισοδήματα και φόρους στα τσιγάρα), με κίνδυνο να βρεθεί στον «αέρα» η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά είναι να εκταμιευτεί μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Στις εκκρεμότητες μεταξύ άλλων είναι είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική προστασία των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου. Επίσης πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 15 Ιουλίου και η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017 – 2020.

Οι θεσμοί ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση και στη δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία θα πρέπει να «κλείσουν» δύσκολα θέματα, όπως τα εργασιακά, και ειδικά οι ομαδικές απολύσεις, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τα ισοδύναμα για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

Γι’ αυτό και το σημείωμα των «θεσμών» προς τον κ. Τσακαλώτο ζητά την επίσπευση των διαδικασιών με τα υπόλοιπα της δεύτερης υποδόσης ώστε η διαπραγμάτευση δανειστών και κυβέρνησης να επικεντρωθεί πάνω στα εκκρεμή ζητήματα και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως έχει συμφωνηθεί.

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο για την καθυστέρηση

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση του αναπληρωτή εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερστάιν, σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα του Τύπου που βλέπουν καθυστέρηση και δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις των προαπαιτούμενων για τη δόση του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αν η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις καθυστερήσεις αυτές και αν μπορεί να αναλύσει την τωρινή κατάσταση των διαπραγματεύσεων, ο Αλεξάντερ Βίντερστάιν δεν έδωσε κάποια απάντηση λέγοντας πως, «δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο να κάνω, και δεν θα επεκταθώ περεταίρω πάνω στο ζήτημα».

Κοινοτικές πηγές πάντως κατέβασαν τους τόνους λέγοντας πως υπάρχουν μεν δυσκολίες, αλλά όπως και σε κάθε αξιολόγηση αποτελούν μια πρόκληση που πρέπει να ξεπεραστεί, χωρίς όμως να δίνουν επιπλέον εξηγήσεις για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.

eleftherostypos.gr