Θέμα συντάξεων ανοίγουν και πάλι οι δανειστές – Το αρνείται ο Κατρούγκαλος
27/10/2016 20:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέμα συντάξεων ανοίγουν και πάλι οι δανειστές – Το αρνείται ο Κατρούγκαλος

Όλα τα καυτά ζητήματα για τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό παραμένουν ανοιχτά, καθώς η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών άγγιξε μόνο τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

Οι Θεσμοί έθεσαν και πάλι θέμα ασφαλιστικού παρότι δεν υπάρχει επισήμως στην ατζέντα της αξιολόγησης. Ζήτησαν και περιελήφθη ενότητα για την πορεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Προσερχόμενος στο Χίλτον ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος για την προγραμματισμένη συνάντηση στις 10.00, όταν ερωτήθηκε ποιο θα είναι το θέμα της συζήτησης στη συγκεκριμένη ενότητα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τελευταία στιγμή ζήτησαν αυτή τη συνάντηση. Τώρα θα μάθω και εγώ γιατί».

Στις τελευταίες συναντήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης που θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των Θεσμών πριν αναχωρήσουν απ’ την Αθήνα θα επικεντρωθούν στα τρία πιο «καυτά» θέματα των διαπραγματεύσεων: εργασιακά, ασφαλιστικό και δημοσιονομικά.

Οι επόμενες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα ξεκινήσουν στις 14 Νοεμβρίου, οπότε και θα επανέλθουν στην Αθήνα, με τις δυο πλευρές να έχουν συμφωνήσει ότι στο μεσοδιάστημα θα ανταλλάξουν κείμενο αρχών ενώ θα υπάρξουν και τηλεδιασκέψεις

Κατρούγκαλος: Δεν τέθηκε θέμα συντάξεων

Τη διαβεβαίωση ότι στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν τέθηκε θέμα συντάξεων έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωσή της. Όπως αποσαφήνισε, στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της συγκρότησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από το νέο έτος, από τη στιγμή, που, όπως τόνισε, έχει αναλάβει πλήρως την πατρότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι σήμερα τέθηκαν θέματα στα οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους δανειστές. Για θέματα νομιμότητας, όπως είπε, οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν τις παρατηρήσεις από τα νομικά επιτελεία τους. Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε τα συνδικάτα να γίνουν λιγότερα γραφειοκρατικά και πιο αποτελεσματικά. Όπως διευκρίνισε, θέτει το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα. «Για παράδειγμα, μία πρόταση που έθεσα στο τραπέζι, για να μπορούν να υπάρχουν συνδικάτα και σε μικρότερες επιχειρήσεις και, γενικά, να διευκολυνθεί η δυνατότητα συνδικαλισμού των εργαζομένων, ήταν να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός για τη συμμετοχή στο εργατικό σωματείο από 20 σε 15», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεσήμανε ότι έγινε αναλυτική συζήτηση για την επέκταση. «Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε πρακτικές που εμποδίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 14 Νοεμβρίου, ενώ τόνισε ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα σταλεί ένα κείμενο αρχών και θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις.

eleftherostypos.gr