Τελεσίγραφο 48 ωρών στην Αθήνα για να μην «χαθεί» το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
13/02/2017 15:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τελεσίγραφο 48 ωρών στην Αθήνα για να μην «χαθεί» το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Μάχη με τον χρόνο δίνουν κυβέρνηση και δανειστές προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά για την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι δανειστές διαμηνύουν πως αν δεν επέλθει συμφωνία έως την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θα αποβεί άκαρπο και, όλες οι αποφάσεις πάνε τουλάχιστον ένα μήνα πίσω.

Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση ροσβλέπει σε νέα συνάντηση (ακόμα και έκτακτο Eurogroup) πριν τις 9 Μαρτίου και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Πάντως άγνωστο παραμένει πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, αφού ημερομηνία δεν υπάρχει, και σίγουρα δεν αναμένεται να έρθουν Δευτέρα ή Τρίτη.

Οι Θεσμοί κατέστησαν σαφές ότι ζητούν από την κυβέρνηση να δεχθεί μέτρα 3,6 δισ. στη διετία 2018-2019, εκ των οποίων τα μισά στο 2018. Απαιτούν μάλιστα να ψηφιστούν τα μέτρα προληπτικά από φέτος, αλλά να μην εφαρμοστούν εάν πιαστούν οι στόχοι.

Βάσει της πρότασης των δανειστών η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει από το 2018 το αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 5.900-6.000 ευρώ, ενώ για το 2019 στο στόχαστρο μπαίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, με περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
Πρακτικά η μείωση του αφορολόγητου σε αυτά τα επίπεδα σημαίνει μείωση της έκπτωση φόρου στα επίπεδα των 1.300-1.350 ευρώ, από τα 1900 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον άγαμο (550-600 ευρώ επιβάρυνση).
Παράλληλα θα επέλθει πλήγμα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις,. Μισθωτοί και συνταξιούχοι των 500-900 ευρώ, με ετήσια εισοδήματα από 6.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα χάσουν μισό ή ένα ολόκληρο μηνιάτικο από το 2018.

Το μήνυμα Ντομπρόβσκσις στην ΑθήναΤην ώρα που κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η αξιολόγηση είναι πιθανό να κλείσει μέχρι την Τετάρτη και ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στέλνει μήνυμα στην Αθήνα να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτίθεται στο ΔΝΤ και δηλώνει ότι δεν έχει λευκή επιταγή.
«Η Ελλάδα και οι δανειστές της, θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα την αξιολόγηση ώστε η χώρα να λάβει τη νέα χρηματοδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποιώντας για τις συνέπειες οικονομικής αστάθειας στην ευρωζώνη, αν το θέμα καθυστερεί κι άλλο.
«Δεν είναι η ώρα να επιστρέψουμε στην οικονομική αστάθεια», επεσήμανε στη Γερμανική Welt.
«Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και να δοθεί στους Έλληνες η ελπίδα ενός σταθερού και ασφαλούς μέλλοντος», κατέληξε.

imerisia.gr