Τα τρία επιχειρήματα του ΥΠΟΙΚ για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων
14/09/2018 21:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα τρία επιχειρήματα του ΥΠΟΙΚ για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων

Το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων έθεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους επικεφαλής των θεσμών, επιστρατεύοντας τρία επιχειρήματα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά της συζητήσεις με τους θεσμούς, που ολοκληρώθηκαν σήμερα, η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων:

1. Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.

2. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.

3. Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.
Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Οι ίδιοι οικονομικοί παράγοντες ανέφεραν επίσης πως κατά τις συζητήσεις έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν παράλληλα καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.

Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωσαν ακόμη πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, μεταξύ άλλων:

-επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

-συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων

-συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς το δημοσιονομικό χώρο του 2019.

-η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον μήνα Νοέμβριο.

Πηγή:capital.gr