Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
12/07/2017 14:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Το νέο… ιερό δισκοπότηρο της κυβέρνησης ακούει στο όνομα «έξοδος στις αγορές». Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο για το νέο αφήγημα της αριστεράς που σκοπό θα έχει να… εντυπωσιάσει τις αγορές, να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, να ξεγελάσει τους χαχόλους και να δώσει την αίσθηση της επιτυχίας του Τσίπρα.

Μόλις χθες ο Γιάννης Στουρνάρας συμβούλευσε την κυβέρνηση να μην κάνει βιαστικές κινήσεις. Να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να γίνουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια η χώρα να ξανοιχτεί. Πολύ φοβούμαστε ότι στο Μαξίμου δεν έχουν μάθει να ακούνε σοβαρές και ψύχραιμες φωνές. Δεν έχουν μάθει να ακούνε κι αυτούς που ξέρουν πέντε πράγματα παραπάνω και θα κάνουν το λάθος. Θα στήσουν ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου, ακόμη κι αν βάλουν σε κίνδυνο την όποια προσπάθεια ανάκαμψης υπάρχει.

Αλλά μην ξεχνάμε και τις… παλαιοκομμουνιστικές νοοτροπίες του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που έβριζε τις αγορές, τότε που μίλαγε για τοκογλύφους, τότε που η έξοδος στις αγορές ήταν σχεδόν… έγκλημα. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, έστω και δοκιμαστικά ήταν την άνοιξη του 2014 με Σαμαρά και Στουρνάρα. Τότε υπήρχαν οι προϋποθέσεις για επιστροφή στην ομαλότητα αλλά μετά μας πήρε όλους η μπάλα. Ευρωεκλογές, ανασχηματισμός, λάθη και προεδρικές που άλλαξαν τα δεδομένα.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κορόιδευε την κυβέρνηση, όμως, τώρα μιλά για το νέο success story στήνοντας έξοδο στις αγορές.

Κομβικό σημείο θα αποτελέσει η έκθεση για την ελληνική οικονομία από το ΔΝΤ στις 27 Ιουλίου. Αν είναι καλή θα δοθεί το σήμα που θέλει η κυβέρνηση για τις εξόδους που θέλει να κάνει.

Το πρώτο βήμα έχει ήδη περιγραφεί. Η αντικατάσταση του πενταετούς ομολόγου που λήγει το 2019 με ένα άλλο, πενταετούς επίσης διάρκειας αλλά με χαμηλότερο επιτόκιο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι επιτόκιο πάνω από 4% θα είναι κακό σημάδι και δεν πρέπει να το επιχειρήσει. Στην κυβέρνηση, πάντως, ετοιμάζονται να επικοινωνήσουν την πρόθεσή τους λέγοντας ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μία πρώτη έξοδο στις αγορές.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ρότσιλντ, ετοιμάζει: Την έκδοση σειράς ομολόγων που θα στρώσουν τον δρόμο στην οριστική έξοδο στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και την αντικατάσταση, με την στήριξη των αγορών, των επενδύσεων των hedge funds με θεσμικούς επενδυτές και εκδόσεις με βάθος.

Φυσικά το επιτόκιο είναι κρίσιμο μέγεθος καθώς ο Τσίπρας θέλει να είναι μικρότερο από αυτό του Σαμαρά για ευνόητους λόγους.

Αν πετύχει το σχέδιό της το επόμενο εξάμηνο θα προχωρήσει και σε άρση των capital controls. Ταυτόχρονα ετοιμάζει αναπτυξιακό πακέτο, χιλιάδες προσλήψεις ανέργων και την αίσθηση ότι η ανάπτυξη ήρθε και οι δύσκολες ημέρες έχουν περάσει.

Το «πάρτι» που ετοιμάζει στην οικονομία βιαστικά η κυβέρνηση θα χρησιμοποιηθεί ως το βασικό όπλο για τις εκλογές, αν αυτές γίνουν το φθινόπωρο του 2018, και πριν εφαρμοστούν τα δύσκολα μέτρα που ψήφισαν μόλις πριν μερικές εβδομάδες.

Αν θα το πετύχει θα φανεί στον ορίζοντα. Αν ο κόσμος πιστέψει τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα επίσης. Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει, όμως, όσες φορές κι αν βγούμε στις αγορές, είναι ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο ψέμα, άλλη… αυταπάτη.