Τα πάνω - κάτω σε 20 φόρους φέρνουν οι αντικειμενικές αξίες
23/03/2018 10:21
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα πάνω - κάτω σε 20 φόρους φέρνουν οι αντικειμενικές αξίες

Αυξήσεις - σοκ στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων για έξι στις δέκα τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα και μειώσεις μόνο για το 23% των περιοχών εισηγήθηκαν οι ιδιώτες εκτιμητές που ολοκλήρωσαν χθες το έργο τους.

Η πρόταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ αυξήσεων στις περισσότερες περιοχές, για το σύνολο των φόρων που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες. Κυρίως δε με τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, γονικών παροχών, τα δημοτικά τέλη.
Κι αν για τον ΕΝΦΙΑ ενδεχομένως η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει και να μειώσει τους συντελεστές (χωρίς ωστόσο να μειωθούν τα έσοδα των 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο) για τους υπόλοιπους φόρους δύσκολα μπορούν να γίνουν προσαρμογές.
Ετσι, σε περιοχές όπου η αντικειμενική αξία είναι 650 - 700 ευρώ και θα πάει κοντά στα 1.000 ευρώ, ναι μεν μπορεί να υπάρξουν χειρουργικές επεμβάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά οι υπόλοιποι φόροι θα αυξηθούν.

Οπως αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, στο 60% των ζωνών παρατηρείται αύξηση στις αντικειμενικές αξίες. Ειδικά στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές καταγράφονται οι περισσότερες αυξήσεις, ενώ αντίθετα οι περισσότερες μειώσεις καταγράφονται σε Μακεδονία και Θράκη.

Η ίδια δικαιολόγησε τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες παρά την κατάρρευση των εμπορικών τιμών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Οπως είπε, οι αντικειμενικές τιμές σε πολλές περιοχές ήταν πολύ χαμηλότερες από τις εμπορικές αξίες. «Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές» σημείωσε.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».
Οπως είπε, οι μειώσεις καταγράφονται κυρίως σε περιοχές της επαρχίας, οι μεγαλύτερες παρατηρούνται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις παρατηρούνται στο 34% των ζωνών. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ζώνης έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό.
Οσον αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ που, όπως είπε η υφυπουργός, «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος», ανέφερε ότι «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα» και «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».

Ποιοι φόροι θα αλλάξουν

Εκτός του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητα άνω των 200 χιλ. ευρώ, υπάρχουν ακόμη 20 φόροι που θα επηρεαστούν προς τα πάνω (ή προς τα κάτω. Αναλυτικά:

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων θα ακολουθήσει την νέα τιμή ζώνης αφού υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

Ο φόρος χρησικτησίας θα ακολουθήσει και αυτός τις νέες αντικειμενικές υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

Το ίδιο και ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας.

Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.

Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ - 0,35‰ (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου ) επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας: Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών που διαμένει ο φορολογούμενος. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μετά τις μειώσεις "πέσουν” πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, Σε όσες περιοχές μειωθούν οι τιμές ζώνης θα μειωθούν αντίστοιχα και τα τεκμήρια που διαμορφώνονται από την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ θα αυξηθούν όπου οι αντικειμενικές θα αυξηθούν.
Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα τα το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

Τα τέλη υπέρ του ταμείου νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

Φόρος δωρεάς ακινήτου.

Τέλος εγγραφής: Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.

Τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμενικές αξίες πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξίας που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες ( Off Shore ) εταιρείες.

H εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

in.gr