Σύσταση Ντάισελμπλουμ προς Ελλάδα: Δεν αλλάζουν οι στόχοι λόγω Brexit
29/06/2016 14:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύσταση Ντάισελμπλουμ προς Ελλάδα: Δεν αλλάζουν οι στόχοι λόγω Brexit

"Θέλουμε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Δεν θα συνιστούσα αλλαγές", τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας στην εφαρμογή του προγράμματος. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε ζητήματα όπως τα εργασιακά που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση, είναι ανοικτά και μπορούν να συζητηθούν, σημειώνοντας πως είναι στο χέρι της Ελλάδας να έρθει με προτάσεις στη διαπραγμάτευση.

Αναφερόμενος στο Brexit και στις συνέπειες που μπορούν να έχουν στην ελληνική οικονομία, αν και σημείωσε πως είναι νωρίς να αποτιμηθούν σε όλο τους το εύρος, δήλωσε ότι σίγουρα θα υπάρξουν μικρής έκτασης συνέπειες. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα είναι προστατευμένη σε σχέση με άλλες χώρες γιατί είναι σε πρόγραμμα. Για το χρέος σημείωσε πως θα εξεταστεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως είναι προγραμματισμένο, αρκεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Αυτή τη στιγμή η συνεργασία της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν όπου την ευθύνη του οικονομικού επιτελείου είχε ο Γ. Βαρουφάκης, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να χαρακτηρίζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δίκαιο και εποικοδομητικό συνομιλητή.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα για την μείωση των στόχων του προγράμματος αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφερε πως οι θεσμοί έχουν ήδη μειώσει τις αρχικές προβλέψεις τους, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ευελιξία ως προς την αλλαγή των στόχων, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. "Είναι θέμα εμπιστοσύνης… Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα δούμε αν οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί και αν τηρείται το πρόγραμμα".

imerisia.gr