Σύννεφα ξανά πάνω από την οικονομία της Πορτογαλίας
19/08/2016 10:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύννεφα ξανά πάνω από την οικονομία της Πορτογαλίας

Στο επίκεντρο των ευρωπαικών οικονομικών εξελίξεων και ανησυχιών έχει επιστρέψει και πάλι η Πορτογαλία. Η επιδείνωση της οικονομίας της το τελευταίο διάστημα και οι ταυτόχρονες κατηγορίες σχετικά με την αδράνεια για τις μεταρρυθμίσεις έχουν φέρει την Πορτογαλία στο στόχαστρο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλία εκτοξεύθηκαν χθες για τρίτη συνεχή ημέρα (πάνω από 2,9% το 10ετές) τη στιγμή που στην Ευρώπη το ράλι των ομολόγων συνεχίζεται, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η Fitch αναμένεται σήμερα να υποβαθμίσει τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικές. «Η οικονομία της Πορτογαλίας εμφανίζει χαμηλή ανάπτυξη, παλεύει να περιορίσει τα υψηλά επίπεδα κυβερνητικού και εταιρικού χρέους εν μέσω δυσκολιών στον τραπεζικό τομέα», τόνισε σε συνέντευξή του ο Fergus McCormick επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης DBRS.

Η βαθμολόγηση ΒΒΒ της DBRS στην Πορτογαλία έχει σταθεί ζωτικής σημασίας στήριγμα για την χώρα, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, στα ομόλογά της να παραμένουν μέρος του προγράμματος αγορών της ΕΚΤ, αξίας 1,7 τρισ. Ευρώ. Το ΒΒΒ, το οποίο πρόκειται να επανεξεταστεί στις 21 Οκτωβρίου, δίνει μια «σταθερή» προοπτική και κάποιο περιθώριο για τη Λισαβόνα, ωστόσο ο επικεφαλής του οίκου επεσήμανε ότι αυτή η εικόνα επιδεινώνεται.

Ανησυχίες

«Η δημοσίευση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου την Παρασκευή (που έδειξε ανάπτυξη μόλις 0,2%) τόνωσε τις ανησυχίες μας για τις προοπτικές ανάπτυξης, η οποία φαίνεται να επιβραδύνεται το τρίτο τρίμηνο», υπογράμμισε μιλώντας στο Reuters.

«Ως εκ τούτου, η προοπτική παραμένει σταθερή, αλλά οι πιέσεις φαίνεται να αυξάνονται από αυτά τα διάφορα μέτωπα», πρόσθεσε, επικαλούμενος επιπλέον τις απαιτήσεις της Κομισιόν ώστε η Λισαβόνα να εφαρμόσει περαιτέρω περικοπές στη δαπάνη που δεν θέλει.

Η επαναξιολόγηση του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μόλις μία εβδομάδα αφότου η Πορτογαλία έχει προγραμματιστεί να υποβάλει στην Επιτροπή μια λίστα με τις νέες αυτές περικοπές, προκειμένου να οδηγήσει το έλλειμμά του προϋπολογισμού της και πάλι κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Μετά την προειδοποίηση της DBRS, η νέα ανησυχία που κυριαρχούσε στις αγορές ήταν η αξιολόγηση που θα ανακοινώσει η Fitch. Ο διεθνής οίκος διατηρεί αξιολόγηση junk για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, δίνοντας BB+ rating με σταθερές προοπτικές, με την αγορά να ανησυχεί ότι ο οίκος αύριο θα υποβαθμίσει τις προοπτικές σε αρνητικές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την DBRS να προχωρήσει και αυτή σε υποβάθμιση όταν έρθει η ώρα της δικής της αξιολόγησης τον Οκτώβριο, κάτι που αν συμβεί θα σημάνει και τον αποκλεισμό της χώρας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Citigroup

Όπως τονίζει η Citigroup σε χθεσινό της σημείωμα, η DBRS θα αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας στις 21 Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά την λήξη της προθεσμίας που έχει δώσει η Κομισιόν ( 15 Οκτωβρίου) για τον καθορισμό των νέων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος του 2016-2017.Η τρέχουσα σταθερή προοπτική που δίνει ο οίκος υποδηλώνει ότι μάλλον δεν θα υπάρξει υποβάθμιση τον Οκτώβριο, ωστόσο αυξάνεται η πίεση για αλλαγή του οutlook σε αρνητικό, και αυτό θα οδηγήσει σε υποβάθμιση.

Η πιο αδύναμη από την αναμενόμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο (0,2% έναντι των προσδοκιών για 0,4%) θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις στην ανάπτυξη του 2016-2017 καθιστώντας πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να πιάσει του δημοσιονομικούς στόχους του 2016.

imerisia.gr