Στροφή από Βερολίνο για τις συντάξεις
03/10/2018 10:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στροφή από Βερολίνο για τις συντάξεις

Ένα βήμα πριν από την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για μη περικοπή των συντάξεων φέρεται να βρίσκεται η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινή".

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα, η Merkel πριν λάβει τις τελικές της αποφάσεις θέτει ρητώς δύο όρους. Πρώτον, να αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι ακόμη και χωρίς το μέτρο, επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,55% του ΑΕΠ το 2019.

Και δεύτερον, η απόφαση να εντάσσεται σε ένα συνολικότερο "αφήγημα", να μην εμφανιστεί δηλαδή ως αφετηρία για ακύρωση άλλων μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ενήμερος για τη διαφαινόμενη στροφή της Merkel είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Καθημερινή", και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξάλλου, η μη εφαρμογή του μέτρου, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα εμφανιστεί ως ανταπόκριση σε ένα αίτημα όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ και των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Merkel λαμβάνει τις αποφάσεις της σταθμίζοντας μεταξύ άλλων, την κρίση στην Ιταλία και τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία.

Ειδικότερα, η Καγκελάριος δεν επιθυμεί άλλη εστία αναταραχής εντός της ευρωζώνης, ενώ φέρεται να εκτιμά πως προτεραιότητα για την ίδια είναι να μη διαταράξει τις ισορροπίες στη Γερμανία.

Πηγή: capital.gr