Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
20/04/2020 19:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στουρνάρας: Χρειάζεται γρήγορα να υπάρξει μια "bad bank" στην Ευρωζώνη

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας (bad bank) της Ευρωζώνης προκειμένου να απομακρυνθούν τοξικά δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση δανείων που έχουν μείνει από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 προωθείται από υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ που ανησυχούν ότι η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs)

Ωστόσο, το σχέδιο αντιμετωπίζει σφοδρή αντίσταση εντός της Κομισιόν, όπου αξιωματούχοι είναι απρόθυμοι να παρακάμψουν τους κανονισμούς που προβλέπουν την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες μόνο μετά τη διαδικασία εξυγίανσης που επιβάλλει ζημιες σε μετόχους και ομολογιούχους.

"Το μάθημα της κρίσης είναι ότι μόνο με μια bad bank μπορείς να ξεφορτωθείς γρήγορα τα NPLs", αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.

"Θα μπορεί [η τράπεζα] να είναι ευρωπαϊκή ή εθνική. Αλλά θα πρέπει να γίνει γρήγορα", προσθέτει.

Οι FT σημειώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επισφαλή δάνεια κατά περίπου 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να πουλήσουν περισσότερα από €32 δισ. σε NPLs - σχεδόν το μισό στην Ελλάδα - είναι πιθανό να διαταραχθούν από την κρίση του κορονοϊού και ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξυγιάνουν οι τράπεζες γρήγορα τους ισολογισμούς τους είναι μέσω μιας bad bank.

Πηγή: capital.gr