Στουρνάρας: Να προστατευτεί η ανεξαρτησία της ΤτΕ από πολιτικές ή επιχειρηματικές επιρροές
09/01/2019 19:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στουρνάρας: Να προστατευτεί η ανεξαρτησία της ΤτΕ από πολιτικές ή επιχειρηματικές επιρροές

Την ανάγκη να προστατευτεί η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της, τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας.

"Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να επιτελώ ανεπηρέαστος τα καθήκοντά μου, και να επιδιώκω, όπως έχω θεσμική υποχρέωση, τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αυτά είναι δημόσια αγαθά ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις", είπα στο πλαίσιο ομιλίας του με αφορμή την Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας.

Υπενθυμίζεται ότι χθεςο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του εξαπέλυσε και πάλι "βολές" κατά τουΚεντρικουΤραπεζίτη. Ανέφερε (λίγες ημέρες μετά από ανάλογη τοποθέτησή του στη Βουλή) ότι ο κ.Στουρνάρας"θεωρώ ότι θα πρέπει να μείνει πιο στενά στο ρόλο του ως κεντρικός τραπεζίτης".

Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε ξεχωριστά στα πεπραγμένα της ΤτΕ το 2018 αλλά και στους στόχους για το 2019.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην δυναμική είσοδο της τράπεζας στη εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού: "To 2018 ήμασταν η πρώτη κεντρική Τράπεζα του Ευρωσυστήματος που έθεσε σε λειτουργία μια Πύλη Ανοικτών Δεδομένων (open data portal). Μέσω της Πύλης διατίθενται στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό στατιστικά σύνολα δεδομένων σε μορφή που επιτρέπει την άμεση ανάγνωση και επεξεργασία τους από υπολογιστές, με στόχο τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε αυτά, την επίτευξη υψηλότερης διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση της διαφάνειας. Επίσης, εντός του 2018 τέθηκαν σε λειτουργία δυο νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Αλληλογραφίας (ΣΗΔΑ) για την υποβολή αιτήσεων προς διάφορες υπηρεσιακές μονάδες της Τράπεζας και το Σύστημα Προσωπικής Πληροφόρησης του προσωπικού (MyΣΔΑΔ) για την παροχή εξατομικευμένης πληροφόρησης. Με τα συστήματα αυτά διευκολύνεται η καθημερινή σας εργασία, μειώνεται ο χρόνος εκτέλεσής της και απλοποιείται η πρόσβαση σε πληροφορίες που σας αφορούν προσωπικά. Το 2019 σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας, προκειμένου τα ενδιαφερόμενα μέρη (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, νεοφυείς εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας) να καθιερώσουν έναν ανεπίσημο διάλογο με τη ρυθμιστική αρχή, με απώτερο στόχο ένα φιλικό ρυθμιστικό και επενδυτικό περιβάλλον για το FinTech οικοσύστημα στην Ελλάδα".

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως το 2019 θα είναι άλλη μια χρονιά προκλήσεων και πως η χώρα, μέσα σε ένα ανέφελο διεθνές περιβάλλον, πρέπει να εστιάσει σε τρία σημεία: καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και, τέλος, δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Παρά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 που είχε θετικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Στουρνάρας εκτίμησε πως ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση θα είναι η μόνιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων κάτω από όρους βιωσιμότητας.

Παρά τις θετικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του. Ο διοικητής της ΤτΕ υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα παρουσίασε τη δική της πρόταση για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρόταση αυτή εκπονήθηκε εξ ολοκλήρου από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, και έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια, τόσο από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές όσο και από τις αγορές.

Πηγή:capital.gr