Στουρνάρας: Δεν υπάρχει χώρος για παροχές φέτος- Ανησυχία από ξένους επενδυτές
15/05/2019 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει χώρος για παροχές φέτος- Ανησυχία από ξένους επενδυτές

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης αμφισβητεί την ύπαρξη υπερπλεονάσματος φέτος, βασιζόμενος στα ταμειακά στοιχεία που παρακολουθεί η ΤτΕ. Κατά συνέπεια, κάνει σαφές σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι "για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019".

Επίσης, επαναλαμβάνει την πρόβλεψή του για πολύ χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, στο 1,9% (σ.σ. μία πρόβλεψη με την οποία συμφώνησε και το ΙΟΒΕ). Μάλιστα, προειδοποιεί ότι η παροχολογία μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη για νέα μέτρα και για περικοπή δαπανών ΠΔΕ με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία.

Ασκεί επίσης κριτική για την πρόταση μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ. Διαφωνεί με τον τρόπο που κινήθηκε η κυβέρνηση κάνοντας σαφές ότι "η όποια αλλαγή από τους συμπεφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους".

Αναλυτικά ο κ. Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αναφέρει ότι σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο που έχει ανακοινώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο Προϋπολογισμός του 2019 θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όμως αν η τάση αυτή συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τον στόχο αυτόν.

"Tα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι "η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις".

Πρόσθεσε ακόμη ότι "η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας".

Υπενθυμίζεται ότι γ Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι το ΑΕΠ εφέτος θα αυξηθεί με ρυθμό 1,9% έναντι 2,3% που είναι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι "προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για αναθεώρηση των προβλέψεων της ΤτΕ".

Αναφορικά με την προοπτική μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% ο κ. Στουρνάρας είπε συγκεκριμένα ότι "έχω υποστηρίξει σθεναρά την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο η όποια αλλαγή από τους συμπεφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους".

Τι απαντά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Στον διοικητή της ΤτΕ, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να απαντήσει μέσω twitter αναφέροντας: "Εκ παραδρομής σήμερα, ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους προϋπολογισμούς της δικής του θητείας ως υπουργός Οικονομικών όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στον δικό μας προϋπολογισμό και δει προσεκτικά τους οικονομικούς δείκτες, θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός στόχος υπάρχει".

Ευκλείδης Τσακαλώτος | Euclid Tsakalotos@tsakalotos

Εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους Π/Υ της δίκης του θητείας ως Υποικ, όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στο δικό μας Π/Υ κ δει προσεκτικά κ τους οικον. δείκτες θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσ. χώρος υπάρχει.

Πηγή: Capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ