Στον αέρα παραμένει η "δόση" των 970 εκατ. ευρώ
28/03/2019 19:54
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στον αέρα παραμένει η "δόση" των 970 εκατ. ευρώ

"Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να εγκριθεί η δόση" των 970 εκατ. ευρώ αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με το Bloomberg. Σε ενημέρωση που έγινε εν όψει της συνόδου της 5ης Απριλίου ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη "ζητήματα" αναφορικά με το θέμα του νέου νόμου Κατσέλη.

Η ίδια πηγή δεν αποκλείει ωστόσο να υπάρξει θετική απόφαση, Αναφέρει ότι "είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν στο Eurogroup που θα λάβει χώρα στο Βουκουρέστι την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί η εκταμίευση της "δόσης". Εξήγησε ότι "η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις", αλλά και ότι "οι συνομιλίες συνεχίζονται".

Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, τότε ο επόμενος σταθμός είναι το Eurogroup του Μαΐου, και μετά η σύνοδος του Ιουνίου και Ιουλίου, εξήγησε. Έκανε σαφές ότι "τα χρήματα δεν εξατμίζονται αλλά οι θεσμοί πρέπει να μας πούνε ότι όλα έχουν ικανοποιηθεί".

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "δεν ξέρω αν θα γίνει ευκολότερο το θέμα αν μεταφερθεί χρονικά", συμπληρώνοντας με νόημα ότι "έχω την αίσθηση ότι δεν θα γίνει".

Σύμφωνα με το ΑΠΕ παραμένουν "ανοιχτά" κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια. "Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό".

Μάλιστα το ΑΠΕ αναφέρει ότι ο αξιωματούχος προανήγγειλε πως τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η απόφαση για την επόμενη "δόση", δηλαδή την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι, αν δεν έχει ληφθεί απόφαση μέχρι τότε, θα μπορούσαν να συνδυαστούν οι δύο δόσεις, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό "δεν το κάνει πιο εύκολο", καθώς θα υπάρχουν νέες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο με την τροπολογία για την προστασία πρώτης κατοικίας σχεδιάζεται να ψηφιστεί σήμερα ή αύριο. Και μπορεί να γίνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Πηγή: capital.gr