Στο υπουργείο δεν ξέρουν τι τους γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ και κατηγορούν τους πολίτες
07/07/2016 16:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο υπουργείο δεν ξέρουν τι τους γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ και κατηγορούν τους πολίτες

Στους φορολογούμενους ρίχνει τώρα το υπουργείο Οικονομικών την ευθύνη για το αλαλούμ με την πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ ο οποίος δεν έχει γίνει μέχρι τώρα σαφές σε πόσες δόσεις θα αποπληρωθεί.

Ένα 24ωρο μετά τις πρώτες του δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό όταν και άφησε να εννοηθεί ότι η πληρωμή θα γίνει σε τέσσερις δόσεις και λίγη ώρα μετά τη δήλωσή του ότι το υπ. Οικονομικών θα προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή έξι δόσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με δήλωσή του αφήνει να εννοηθεί οτι μπορεί να γίνει και σε πέντε δόσεις, ενώ σχετικά με το αλαλούμ που έχει επικρατήσει είπε πως «ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να ξεκινήσει, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων»!

Αυτό, δηλαδή που λέει εμμέσως ο κ. Αλεξιάδης στην ανακοίνωσή του προς τους πολίτες είναι πως φταίνε αυτοί που δεν μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να καταλήξει στο πότε θα πληρωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ.

Η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών έχει ως εξής:

Με αφορμή την προσπάθεια παρερμηνείας δηλώσεών μου στο ραδιόφωνο (ευτυχώς υπάρχει το πλήρες ηχητικό απόσπασμα) διευκρινίζω ότι:

1. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι για να χορηγηθούν εκπτώσεις ή για να ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση – υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

2. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ διενεργείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

3. Από την πρώτη μέρα έναρξης των φορολογικών δηλώσεων τονίζω σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ακριβώς για να έχουμε δυνατότητα πολλών μηνιαίων δόσεων στον ΕΝΦΙΑ.

4. Ειδικά για το 2015 και λόγω καθυστέρησης στην τελική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ παρατάθηκαν κατά δύο μήνες (με ειδική διάταξη νόμου) και πληρώθηκαν σε 5 μηνιαίες δόσεις.

eleftherostypos.gr