Σταθάκης: Διαπραγμάτευση 15 ημερών για ΔΕΠΑ με την Κομισιόν
19/05/2018 18:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σταθάκης: Διαπραγμάτευση 15 ημερών για ΔΕΠΑ με την Κομισιόν

Σε τεχνική συμφωνία ήρθε η κυβέρνηση με τους θεσμούς για το ενεργειακό πεδίο, ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι προχωρά τόσο το θέμα της ΔΕΗ, όσο και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, ενώ αναφορικά με τη ΔΕΠΑ είπε ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν. Αναλυτικά ανά πεδίο ο υπουργός ανέφερε:

ΔΕΗ

Σύμφωνα με τον υπουργό, προχωρά κανονικά η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του μήνα πρέπει να προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, καθώς συνδυάζεται και με την μείωση των ποσοτήτων ΝΟΜΕ.

ΔΕΠΑ

Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για ένα 15ημερο στην κατεύθυνση του διαχωρισμού της ΔΕΠΑ. Ο διαχωρισμός αφορά την εμπορία και τα δίκτυα της εταιρείας.

Οι δύο εταιρείες θα οδεύσουν προς αποκρατικοποίηση: Στα δίκτυα το Δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένο ποσοστό συμμετοχής. Στην εταιρεία της εμπορίας θα είναι μικρότερή η συμμετοχή του Δημοσίου, χωρίς ο υπουργός να αποσαφηνίζει τα ποσοστά, που φαίνεται ότι αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης στις 5 Ιουνίου θα υπογραφεί η συμφωνία για την απόκτηση του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από την ΔΕΠΑ.

Για το σχήμα της αποκρατικοποίησης όπως είπε, υπάρχει επί της αρχής συμφωνία, ωστόσο θα οριστικοποιηθεί αφού προηγηθούν συζητήσεις με τις διευθύνσεις ανταγωνισμού και ενέργειας της Επιτροπής

ΝΟΜΕ

Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, τύπου ΝΟΜΕ, όπως αναφέρει ο υπ. Ενέργειας, συμφωνήθηκε η σταδιακή αποκλιμάκωση των ποσοτήτων που θα διατίθενται στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με στόχο την μείωση του μεριδίου της στην λιανική αγορά ρεύματος.

Η αποκλιμάκωση θα συνδυαστεί με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα καταλήξει στην πλήρη κατάργηση των δημοπρασιών, τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο ενέργειας, μέσω του οποίου θα διατίθενται προθεσμιακά προϊόντα ρεύματος.

Συγκεκριμένα, με την διεθνή πρόσκληση του διαγωνισμού θα αφαιρεθεί το 50% της απόκλισης (δηλαδή των επιπλέον ποσοτήτων που δημοπρατούνται εξαιτίας της μη μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ). Με την εύρεση αγοραστή θα αφαιρεθεί το 100% της απόκλισης και με την πλήρη λειτουργία του target model τον Σεπτέμβριο του 2019 θα γίνει αξιολόγηση και θα καταργηθούν πλήρως οι δημοπρασίες.

Ο σχετικός νόμος θα έρθει προς ψήφιση πιθανώς μέχρι το τέλος του μήνα.

Χρέωση προμηθευτή

Σε ότι αφορά την χρέωση προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), δηλαδή το ποσό που πληρώνεται από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του επιπλέον κόστους των ΑΠΕ, συμφωνήθηκε η διατήρηση του έως και το 2020 με σταδιακή απομείωση. Συγκεκριμένα, το 2018 μειώνεται κατά 35%, το 2019 θα μειωθεί κατά 50% και το 2020 κατά 70%. Και τις τρεις χρονιές προβλέπεται μαξιλάρι ασφαλείας στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, ύψους 70 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της περιόδου η συγκεκριμένη η χρέωση θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά που θα πωλούνται μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.

capital.gr