Σταϊκούρας: Η μείωση των NPLs μπορεί να υπερβεί και το 40% του υφιστάμενου αποθέματος
15/11/2019 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σταϊκούρας: Η μείωση των NPLs μπορεί να υπερβεί και το 40% του υφιστάμενου αποθέματος

Για σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων η οποία "μπορεί να υπερβεί και το 40% του υφιστάμενου –στο τέλος του έτους– συσσωρευμένου αποθέματος κόκκινων δανείων" έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στο "2nd NPL SUMMIT".

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ το υφιστάμενο υπόλοιπο στο τέλος του έτους θα είναι χαμηλότερο από τα 75 δισ. ευρώ που θεωρείται το σημείο αναφοράς, λόγω της σημαντικής προόδου των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αύξηση του ποσού των εγγυήσεων που θα χορηγήσει το Δημόσιο στις τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις των NPLs που θα μεταβιβαστούν στον "Ηρακλή θα είναι από τα 9 δισ. στα 12 δισ. ευρώ.

Στην ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι "ήδη το ενδιαφέρον επενδυτών και πιστωτικών ιδρυμάτων είναι έντονο".

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δίνει "ιδιαίτερη έμφαση και στο σκέλος της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, υπό το πρίσμα των δανειοληπτών και της σχέσης αυτών με το τραπεζικό σύστημα".

Ανέφερε επίσης ότι μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το σχέδιο Ηρακλής "στέλνεται άμεσα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές για γνωμοδοτήσεις, και εισάγεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση, τις επόμενες εβδομάδες".

Εξάλλου, πηγή του υπουργείο Οικονομικών, έκανε λόγο για ευχάριστες εκπλήξεις με επιπλέον διατάξεις στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Πηγή:capital.gr