Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
07/05/2020 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σταϊκούρας: Eίναι στις σκέψεις μας λελογισμένες μειώσεις φόρων

Λόγο για «λελογισμένες μειώσεις φόρων» έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα υπάρξει ειδική «εξέταση» κλάδων με ιδιαιτερότητες, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές και ο πολιτισμός.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είναι στις σκέψεις μας λελογισμένες μειώσεις φόρων», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και άλλα μέτρα προς αξιολόγηση. Υπάρχουν ζητήματα για τη μείωση της προκαταβολής φόρων, για τον ΦΠΑ στις μεταφορές. Αν τα αθροίσουμε, όμως, δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Θα υπάρχουν μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, θα υπάρχουν κλαδικές παρεμβάσεις. Κάνουμε το βέλτιστο έχοντας το βλέμμα στη μετά κορονοϊό εποχή».

Ανέφερε ότι η στήριξη των εργαζομένων «για τον Μάιο θα ισχύσει για όσες εταιρείες παραμείνουν κλειστές ή για το τμήμα των εργαζομένων που μένει σε αναστολή. Εμάς η βούληση είναι αυτό να κρατήσει και τον μήνα Ιούνιο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε να δούμε κλάδους όπως τουρισμός, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό και τον Ιούλιο, γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες». Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως η Ελλάδα θα λάβει 1,5 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο και μετά από το πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης και αυτό θα είναι παράλληλο με το πρόγραμμα της αναστολής συμβάσεων.

Για την πορεία των εσόδων, ο υπουργός είπε πως «πληρώνουν οι πολίτες και θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια, γιατί επέδειξαν συνέπεια με πολλούς εξ αυτών να αξιοποιούν τα κίνητρα που έδωσε η πολιτεία. Η απώλεια εσόδων τον μήνα Απρίλιο ίσως να είναι και κάτω από το -30% και αυτό θα σημαίνει υστέρηση αλλά όχι κατάρρευση εσόδων σε έναν μήνα που είχαμε lockdown». Εκτίμησε δε, ότι «έως τις αρχές Ιουλίου θα τα βγάλουμε μόνοι μας ταμειακά», καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ ακόμη και υπάρχει χρονική υστέρηση στην εισροή των κοινοτικών πόρων.

Τέλος, σχολιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, είπε πως «η ύφεση θα έχει σχήμα V και η ανάκαμψη στη χώρα το 2021 θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ