Στα σκαριά "σχέδιο Β" λόγω καθυστερήσεων σε α΄ κατοικία - προαπαιτούμενα
20/02/2019 20:13
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα σκαριά "σχέδιο Β" λόγω καθυστερήσεων σε α΄ κατοικία - προαπαιτούμενα

Οι "συστάσεις" προς την κυβέρνηση πληθαίνουν για επιτάχυνση στα 16 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης και ειδικά σε αυτά των τραπεζών. Η νέα "βολή" ήρθε χθες εκ των... έσω, από το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που προειδοποίησε για τις πολλές επιπτώσεις τυχόν "ατυχήματος" στην προσπάθεια ενεργοποίησης των παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αλλά και οι πληροφορίες που φτάνουν από το εξωτερικό αναφέρουν ότι τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν, με κεντρικό ζήτημα τον "διάδοχο" του ν. Κατσέλη για τον οποίο οι θεσμοί εκφράζουν διαφωνίες σε μία σειρά από πεδία.

Μάλιστα, και χθες συνεχίσθηκαν εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών καθώς και ανταλλαγές στοιχείων. Ωστόσο, καθώς ο χρόνος για μία "κανονική" αξιολόγηση τελειώνει, συζητείται πλέον ένα "Plan B” ούτως ώστε να μπορεί να υπάρξει θετική έκβαση έστω και στο παρά... ένα.

Δηλαδή, ακόμη και αν η έκθεση της Κομισιόν της 27ης Φεβρουαρίου έχει "κόκκινα" προαπαιτούμενα ή ακόμη και αν οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ μία ημέρα μετά (κατά τη συνεδρίαση του EWG της 28ης Φεβρουαρίου) θέσουν πρόσθετα πολιτικά θέματα, να μπορεί υπάρξει μία δεύτερη ευκαιρία έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Δεύτερη ευκαιρία

Η εν λόγω δεύτερη ευκαιρία πρέπει να έχει ως "υπόβαθρο" ένα συμπληρωματικού "note" προς το Eurogroup της 11ης Μαρτίου από την Κομισιόν το οποίο να "συγκεντρώνει" τα προαπαιτούμενα και να εισηγείται μία θετική πολιτική απόφαση. Θα πρέπει να αποτυπώνει ουσιαστικά την πρόοδο της κυβέρνησης έως τις 11 Μαρτίου, όταν το Eurogroup θα κληθεί να εγκρίνει –ή όχι– την ενεργοποίηση των ελαφρύνσεων στο χρέος που συνδέονται με τα εν λόγω προαπαιτούμενα.

Το εν λόγω σημείωμα θα επικαιροποιεί τη δεύτερη έκθεση μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας την οποία πρέπει να κοινοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Φεβρουαρίου και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγγραφή της αρκετές ημέρες νωρίτερα για να περάσει τη διαδικασία έγκρισης στο εσωτερικό των θεσμών.

Προς το παρόν λοιπόν είναι πιθανό η έκθεση της Επιτροπής να μην είναι ξεκάθαρα θετική. Το χρονικό "τελεσίγραφο" έληξε την προηγούμενη Παρασκευή. Τυπικά απομένουν λίγες μόνο ημέρες για να αποτυπωθεί σε αυτή μία τελική συμφωνία για τον διάδοχο του ν. Κατσέλη, αλλά και πρόοδος στις υπόλοιπες εκκρεμότητες (όπως είναι η καθυστέρηση στην Εγνατία Οδό, στην τοποθέτηση των γ.γ. των υπουργείων μέσω ΑΣΕΠ, στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, στη στελέχωση της ΑΑΔΕ, στην εξόφληση των οφειλών προς ιδιώτες και στη στελέχωση των μονάδων υγείας).

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το ίδιο συνέβη και το 2018 κατά την τέταρτη και τελευταία μνημονιακή αξιολόγηση. Τότε οι πολιτικές ενστάσεις της Γερμανίας για το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είχαν εμποδίσει προσωρινά την καταβολή της δόσης.

Εγκρίθηκε έναν μήνα μετά, τον Ιούλιο, αφού πρώτα η ελληνική πλευρά έδωσε διαβεβαιώσεις για ισοδύναμα μέτρα 28 εκατ. ευρώ και για κατάργηση του μέτρου στο τέλος του 2018. Η "προσαρμογή" της ελληνικής πλευράς περιγραφόταν μέσα από επικαιροποιημένη έκθεση της Επιτροπής.

Τα πολιτικά μέτωπα

Πλέον, το θέμα του ΦΠΑ δεν είναι μεν ανάμεσα στα 16 προαπαιτούμενα. Αποτελεί όμως ένα παράλληλο μέτωπο το οποίο θα "ζυγιστεί" στο τελικό πολιτικό αποτέλεσμα της 11ης Μαρτίου.

Θα προσμετρηθούν και άλλοι πολιτικοί παράγοντες, όπως το ζήτημα του κατώτατου, των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης (κυρίως μέσω προσλήψεων), αλλά και η ειδική έκθεση που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (και θα ανακοινωθεί επίσης στις 27 Φεβρουαρίου) αναφορικά με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Οι συστάσεις

Χθες, αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση ούτως ώστε να επιταχύνει την υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους έκανε το Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση που παρουσίασε ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης "στο επόμενο διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να εκταμιευθούν τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs). Η επιτυχής ολοκλήρωση των παραπάνω δράσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενδεχόμενη αρνητική απόφαση δεν θα στερήσει μόνο σημαντικά ποσά από το δημόσιο ταμείο, αλλά θα στείλει και ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα αναφορικά με την προσήλωση της χώρας στην υπεύθυνη οικονομική πολιτική. Πλέον αυτού, κάποιες από τις ενέργειες που εκκρεμούν αποτελούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του ελληνικού κράτους, (όπως οι επιλογές των γενικών/ειδικών γραμματέων ή η στελέχωση της ΑΑΔΕ)".

Στην έκθεση γίνονται επίσης συστάσεις και για λύσεις στο θέμα του ν. Κατσέλη και της μείωσης των NPLs που θα αποτελούν "ουσιαστικές και λειτουργικές λύσεις με ενιαίους κανόνες και κριτήρια που δεν στρεβλώνουν τα κίνητρα και δεν προκαλούν δημοσιονομικούς κινδύνους".

Πηγή: capital.gr