Σπεκουλάρουν πάνω στην ύφεση
26/08/2019 09:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σπεκουλάρουν πάνω στην ύφεση

Του Φαντομά του Χρηματιστηρίου

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει περί ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Πολλές οικονομίες αναθεωρούν προς τα κάτω τους στόχους ανάπτυξης, κλείνει όμως όντως ο “ενάρετος κύκλος”;

Καταρχάς να πούμε πως η ύφεση δεν προειδοποιεί και σε μεγάλο βαθμό δεν είναι προβλέψιμη.

Η ύφεση που σαφώς υπάρχει φέρνει αναταραχή και άρα πρόκειται για στοχευμένη μόχλευση! Το βασικό στοιχείο στην παρούσα συγκυρία που πρέπει νά εκτιμήσει και να σταθμίσει κανείς είναι η κατάληξη του Brexit.

Ακόμη και στην εκδοχή της μη συμφωνίας, το κόστος δεν θα είναι απύθμενο. Έχουν γίνει όλες οι προσομοιώσεις, η Ε.Ε. φαίνεται έτοιμη.

Μια συγκυριακή πτώση είναι πιθανό να ακολουθηθεί από φάση ράλυ στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Μετά την κάθε καταστροφή ανοίγονται οι καλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Το να προσπαθήσει να εκτιμήσει κανείς το μέγεθος μιας ζημιάς χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πράγματι δύσκολη άσκηση.

Πάνω στο Brexit και στις ενδεχόμενες συνέπειές του παίζονται πολλά σενάρια και είναι γνωστό από το πόκερ πως η καλύτερη μπλόφα σκουπίζει τό τραπέζι για όποιον ξέρει να την παίζει.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε αδύνατο να αλλάξει ο κόσμος όπως τον ξέρουμε: κάποια κέντρα θα μετατοπιστούν, κάποιες φυγόκεντρες δυνάμεις θα εμφανιστούν και τα πραγματικά προβλήματα θα πρέπει να τα χειριστούν οι ίδιοι οι Βρετανοί, που ψύχραιμοι και φλεγματικοί αποθηκεύουν τρόφιμα.

Αυτά που έκαναν και κάποιοι από εμάς το 2015, με τις δύο καταστάσεις να μοιάζουν όλο και περισσότερο, σε βαθμό που όλο και περισσότεροι να προβλέπουν παρόμοια κατάληξη: συμφωνία ακόμη και μετά τη λήξη του deadline.

Αν και το θέμα είναι τελικά τι θα πράξουν οι “γάτοι”, τι θα πουν και τι θα συμφωνήσουν πίσω από κλειστές πόρτες και κουρτίνες…

Πηγή: emo.gr