Σολτς: Καμία έκπτωση στα συμφωνηθέντα και στις δεσμεύσεις
25/08/2018 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σολτς: Καμία έκπτωση στα συμφωνηθέντα και στις δεσμεύσεις

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στα "Νέα Σαββατοκύριακο", στέλνει αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας πως δεν γίνονται εκπτώσεις στα συμφωνηθέντα και στις δεσμεύσεις, απαντά στη σεναριολογία για την αναβολή στις περικοπές των συντάξεων και συμπληρώνει πως "το ΔΝΤ παραμένει όπως και πριν στην Ελλάδα". Παράλληλα, σημειώνει πως "κανένας δεν θέλει να κερδίσει από την κρίση της Ελλάδας".

Συγκεκριμένα, ο Σολτς τονίζει: "Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται" και προσθέτει πως "αποτελούν τη βάση, ώστε επενδυτές και επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα". Παράλληλα, θεωρεί ότι "είναι σημαντικές, προκειμένου να μπει η χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους".

Για τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Σολτς διευκρινίζει πως "παραμένει όπως και πριν στην Ελλάδα με πιστώσεις άνω των 10 δισ. ευρώ και συμμετέχει επίσης με την τεχνογνωσία του στο πλαίσιο της επιτήρησης μετά το τέλος του προγράμματος".

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δηλώνει πως δεν θα συμμετέχει σε εικασίες για το ενδεχόμενο αναβολής του νέου γύρου περικοπών στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019 και προειδοποιεί να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα "ανέβηκε ένα μεγάλο βουνό και οι Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι υπερήφανοι που η χώρα μπορεί να χαράσσει πλέον αυτόνομα την οικονομική της πορεία", λέει ο κ. Σολτς. Δίνεται τώρα η ευκαιρία "με μία συνετή και φερέγγυα δημοσιονομική και οικονομική πολιτική να αναθερμανθεί η οικονομία", ενώ με το μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της ευρωπαϊκής υποστήριξης, "η Ελλάδα έχει τον χρόνο" να επιτύχει την έξοδο στις αγορές.

Πηγή:capital.gr