Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
21/04/2020 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σολτς: Δεν είμαστε ακόμα τόσο κοντά στο ταμείο ανασυγκρότησης

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν βλέπει να υπάρχει επί του παρόντος πίεση χρόνου για το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό ταμείο ανοικοδόμησης μετά την κρίση του κορονοϊού.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνήσαμε ότι θα συζητήσουμε για το ευρωπαϊκό Ταμείο ανασυγκρότησης το οποίο να βρίσκεται σε πολύ στενή σχέση με το μελλοντικό δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα τόσο κοντά σε αυτό. Πρώτα απ΄όλα πρέπει να καταπολεμήσουμε την πανδημία και στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στη φάση της ανάπτυξης», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Die Welt".

«Εάν ελέγξουμε την κρίση του κορονοϊού, θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα. Αυτό που ισχύει για τη Γερμανία ισχύει εξίσου και για την Ευρώπη. Μόλις τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα και τα σύνορα γίνονται πιο ανοιχτά, όχι μόνο για τα αγαθά και τους μετακινούμενους εργαζόμενους, θα επιτευχθεί η αναζωογόνηση ολόκληρης της οικονομίας. Ως ένα μεγάλο εξαγωγικό έθνος εμείς οι Γερμανοί έχουμε συμφέρον να ανακάμψουμε οικονομικά όχι μόνο εμείς, αλλά να συμβεί επίσης αυτό και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί είμαστε στενά συνδεδεμένοι με όλες τις χώρες», τόνισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, το eurogroup συμφώνησε να ιδρυθεί ένα Ταμείο ανασυγκρότησης, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, διότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα κορονοομόλογα, δηλαδή κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα, για την χρηματοδότησή του. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει πιθανόν εκ νέου τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης.

Πηγή: Die Welt,ΑΠΕ-ΜΠΕ