Σόιμπλε: Εξαιρετικός υπουργός ο Τσακαλώτος, αλλά ο Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται
13/06/2017 22:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόιμπλε: Εξαιρετικός υπουργός ο Τσακαλώτος, αλλά ο Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών και σκληρός διαπραγματευτής, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν του δείχνει αρκετή εμπιστοσύνη, φέρεται να δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Σε ό,τι αφορά τα της διαπραγμάτευσης όπως μετέδωσε νωρίτερα το Capital.gr ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα, σε μια εξέλιξη που θα απελευθερώσει περισσότερα κεφάλαια για την Αθήνα.

"Θα το πετύχουμε την Πέμπτη. Θα δείτε", δήλωσε ο Schaeuble μιλώντας στη διάρκεια μιας συζήτησης στο Βερολίνο.

Το υπουργικό συμβούλιο πάντως το οποίο συνεδρίασε λίγο νωρίτερα σήμερα υπό τον Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης αλλά εαν η λύση που πέσει στο τραπέζι δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά τότε ορθάνοιχτο είναι το ενδεχόμενο της καταφυγής σε Σύνοδο κορυφής.

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν εμπιστευόμαστε Όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε

Τη "βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη λύση στις 15 Ιουνίου" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος .

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο 24/7, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ότι σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη είναι εάν και κατά πόσο ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε μπορεί να δώσει θετική λύση για την Ελλάδα.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να διαψευστεί αυτή η εκτίμηση και σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα όσα όφειλε με μεταρρυθμίσεις και προαπαιτούμενα, έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και πως τώρα είναι σειρά των δανειστών να πράξουν όσα οφείλουν και όσα δικαιούται η Ελλάδα για να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές χρήματος.

Αναλυτικά, είπε:

"Ο κ. Τσίπρας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τσακαλώτο, δεν έχει εμπιστοσύνη στο κατά πόσο ένα όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε θα δώσει θετική λύση για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει κάνει όσα όφειλε, είναι η σειρά των δανειστών να πράξουν όσα οφείλουν ώστε η Ελλάδα να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές.
Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε".

Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει -και το έχει αποδείξει- ώστε να υπάρξει μια θετική κατάληξη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και πως αν πληρωθούν ορισμένα κριτήρια (παρέπεμψε στα κριτήρια που έθεσε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο) η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να μην αποδεχτεί μια λύση.

Πηγή:capital.gr