Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
11/04/2020 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Siemens: Βγάζει σε άδεια το προσωπικό της - Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις επιβάλλουν υποχρεωτική καλοκαιρινή άδεια

Δούλεμα κατά ριπάς από τη Siemens, εν μέσω κορονοϊού, η οποία ζητά από τους εργαζόμενούς να πάρουν την άδειά τους τώρα, προκειμένου να... φροντίσουν τον εαυτό τους και την προσωπική... ευεξία τους (!).

Η γερμανική εταιρεία στην Ελλάδα δεν είναι η μοναδική επιχείρηση στη χώρα μας που ακολουθεί αυτή την πρακτική. Σειρά καταγγελιών που έχει περιέλθει σε γνώση του Antinews, δείχνει ότι αυτή η τακτική έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, αφού πολλές σημαντικές εταιρείες ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να πάρουν υποχρεωτικά αυτή την περίοδο ολόκληρη την καλοκαιρινή άδειά τους ή μέρος της.

Πρακτικά, κάτι τέτοιοι σημαίνει ότι μάλλον πάνε... περίπατο οι καλοκαιρινές διακοπές των εργαζομένων, αφού οι εταιρείες, εκτιμώντας πιθανότατα ότι εκείνη την περίοδο θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση με την επιδημία, θέλουν τους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν εν μέσω θέρους.

Αυτές οι αποφάσεις των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, το πιθανότερο, υπαγορεύονται από το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο κύκλος δραστηριοτήτων τους, εξαιτίας του lockout που επιβλήθηκε στη χώρα, προκειμένου να μην επεκταθεί ο κορονοϊός. Κάτι που, όπως άπαντες οι ειδικοί παραδέχονται, θα προκαλούσε εκατόμβες θυμάτων, δεδομένου, μάλιστα, του -δραματικά προβληματικού και ανίκανου να ανταποκριθεί σε συνθήκες πανδημίας- ελληνικού συστήματος υγείας.

Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι να κόβουν ή και να στερούν στους εργαζόμενους τις καλοκαιρινές διακοπές τους, και να τους αναγκάζουν να τις πάρουν τώρα, οπότε έχει μειωθεί κάθετα ο κύκλος των δραστηριοτήτων τους, η απόσταση είναι μεγάλη.

Εύλογα, επίσης, προκύπτει το ερώτημα: Εάν ο εργαζόμενος δεν ξεκουραστεί στοιχειωδώς το καλοκαίρι, με ποιες δυνάμεις θα βγάλει όλο τον χειμώνα; Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις των επιχειρήσεων να επιβάλλουν αναγκαστικές διακοπές αυτή την περίοδο έχουν αποκλειστικό και μόνο γνώμονά τους καθαρά το όποιο κοντόφθαλμο συμφέρον της εταιρείας και όχι των εργαζομένων.

Παράλληλα, πάντως, αυτού του είδους οι αποφάσεις ειδικά από πολύ μεγάλες επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για σοβαρότατα πλήγματα που επιφέρει ο κορονοϊός στην οικονομία, η οποία θα χρειαστεί βαθιές και ουσιαστικές παρεμβάσεις για να επανακάμψει, και όχι απλές ασπιρίνες.

Από την άλλη, ο τρόπος που "λανσάρουν" ορισμένες επιχειρήσεις, όπως η γνωστή και μη εξαιρετέα, Siemens, την υποχρεωτική άδεια, είναι για γέλια και για κλάματα.

Ιδού, χαρακτηριστικά, τι γράφει στην ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους η διοίκηση της εταιρείας:

"Αναγνωρίζουμε ότι η εργασία από το σπίτι αρκετές εβδομάδες τώρα και υπό τις τρέχουσες συνθήκες μπορεί να δημιουργεί κούραση. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους τους συναδέλφους που εργάζονται στα γραφεία ή έξω στο πεδίο. Η αφοσίωσή σας στην διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εταιρείας εκτιμάται ιδιαιτέρως, ωστόσο χρειάζεται να εστιάσετε και στην προσωπική σας ευεξία".

Κοντολογίς, χοντρό δούλεμα. Δεν φτάνει που εργαζόμενοι σε αναστολή συμβάσεων, άνεργοι και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες κοντεύουν να τρελαθούν από τον εγκλεισμό της καραντίνας και τον φόβο του κορονοϊού, έρχεται τώρα και η διοίκηση της εταιρείας τους να τους πει, όχι μόνο "μένουμε σπίτι", που έτσι κι αλλιώς το κάνουν, αλλά δεν έχει ούτε διακοπές το καλοκαίρι.

"Ως εκ τούτου -συμπληρώνει η ανακοίνωση της Siemens- συνιστούμε ιδιαιτέρως να συντονιστείτε με τον προϊστάμενό σας, προκειμένου να πάρετε μερικές ημέρες άδεια τον Απρίλη ή κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ώστε να έχετε την ευκαιρία να εστιάσετε και σε άλλες δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την εργασία (no laptop, no mobile). Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που η ανάγκη για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να αναπληρώσουμε τα προσωπικά μας αποθέματα ενέργειας είναι ακόμα μεγαλύτερη".

Άραγε, τα αρμόδια υπουργεία έχουν υπόψιν τους ότι πλείστες όσες μεγάλες ελληνικές εταιρείες και θυγατρικές ξένων εταιρειών εφαρμόζουν αυτή την πρακτική; Και πως σκοπεύουν να την αντιμετωπίσουν; Διότι όμορφα και ωραία είναι τα μεγάλα λόγια περί περάσματος της οικονομίας στην ψηφιακή εποχή, και στην διαδικτυακή λειτουργία αυτή την περίοδο του κορονοϊού, αλλά στην πράξη, όπως όλα δείχνουν, ένα σημαντικό κομμάτι των εταιρειών κατεβάζει ρολά.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι η Siemens ωθεί τους εργαζόμενούς της σε άδεια, ενώ μόλις πρόσφατα, εν μέσω κορονοϊού, πήρε μια μεγάλη δουλειά στην Ελλάδα (βλέπε: Η Siemens ποτέ δεν πεθαίνει (ούτε ο κορονοϊός την σκιάζει)).

Siemens: Βγάζει σε άδεια το προσωπικό της - Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις επιβάλλουν υποχρεωτική καλοκαιρινή άδεια 373427 photo