Σφοδρός πόλεμος κυβέρνησης - Στουρνάρα: Ερώτηση 46 βουλευτών - Aπαντά η κεντρική τράπεζα: «Η ΤτΕ δεν είναι... ΔΕΚΟ»
03/04/2017 15:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σφοδρός πόλεμος κυβέρνησης - Στουρνάρα: Ερώτηση 46 βουλευτών - Aπαντά η κεντρική τράπεζα: «Η ΤτΕ δεν είναι... ΔΕΚΟ»

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Ετσι, σήμερα, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του ότι προχώρησε σε αδικαιολόγητες προαγωγές στελεχών και διευθυντών.

«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, έγιναν εκκαθαρίσεις και μετακινήσεις διευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς μάλιστα να μπορούν αυτές να δικαιολογηθούν», σημειώνουν οι βουλευτές και προσθέτουν: «Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για προαγωγή συνδικαλιστή με αποδοχές βαθμού υποδιευθυντή, που δεν δικαιολογεί η υπηρεσία του, δεν προβλέπεται από το καταστατικό της τράπεζας, ούτε από τις συλλογικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ, αλλά και προαγωγή εκπροσώπου εργαζομένων, αποσπασμένου εκτός τράπεζας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό (υποδιευθυντής), χωρίς κανένα φύλλο αξιολόγησης, εκτός κάθε δεοντολογίας και προβλέψεων του εσωτερικού κανονισμού, τις συλλογικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ, που προβλέπει διαφορετικές διαδικασίες και του καταστατικού της τράπεζας».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι «οι πρόσφατες αυτές "εκκαθαρίσεις", τοποθετήσεις, μεταθέσεις, ακόμα και οι διορισμοί διευθυντών προαναγγέλθηκαν από το συνδικαλιστικό όργανο πριν αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα και τη Διοίκηση της Τράπεζας και πολύ πριν κυκλοφορήσουν οι προβλεπόμενες εγκύκλιοι» και ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρακάμπτεται ο εσωτερικός κανονισμός και το καταστατικό της ΤτΕ». Αναφέρουν ακόμη ότι «οποιαδήποτε μετακίνηση, προαγωγή διευθυντικών στελεχών πρέπει να πραγματοποιείται με όρους διαφάνειας και αξιοπρέπειας».

Τέλος, ερωτούν τον υπουργό Οικονομικών αν «προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αδικαιολόγητων προαγωγών στελεχών και διευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Η απάντηση

Ομως, άμεση ήταν η απάντηση της ΤτΕ. Σύμφωνα με κύκλους της κεντρικής τράπεζας «Είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας, βάση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι αρμοδιότητα κανενός άλλου, ο διοικητής και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν την ευθύνη για τις προαγωγές ή άλλες αλλαγές εντός της ΤτΕ. Σε κάθε περίπτωση οι προαγωγές έγιναν με τρόπο αξιοκρατικότατο και δεν επιδέχονται ουδεμιάς αμφισβήτησης».

Είναι φανερό ότι πλέον ο «πόλεμος» έχει ξεφύγει καθώς οι βουλευτές με την ερώτησή του δείχνουν να αγνοούν ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν πρόκειται για κάποιο δημόσιο φορέα. Λογοδοτεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ουδέποτε στο παρελθόν, οιαδήποτε κυβέρνηση προχώρησε σε ωμή παρέμβαση της ανεξαρτησίας της. «Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι... ΔΕΚΟ για να καθορίζουν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη ποιος θα προάγεται ή ποιος θα προσλαμβάνεται», τονίζει συνεργάτης του κεντρικού τραπεζίτη.

Κύκλοι της ΤτΕ εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την ερώτηση αυτή διότι με τον τρόπο αυτό πλήττεται το κύρος της κεντρικής τράπεζας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές:

Σωκράτης Βαρδάκης, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Ευαγγελία Βαγιωνάκη, Γεωργία Γεννιά, Αναστασία Γκαρά, Γιάννης Γκιόλας, Γιώργος Δημαράς, Κώστας Δουζίνας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Νίκος Ηγουμενίδης, Γιάννης Θεοφύλακτος, Μαρία Θελερίτη, Μανόλης Θραψανιώτης, Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Ευαγγελία Καρακώστα, Απόστολος Καραναστάσης, Φρόσω Καρασαρλίδου, Μάριος Κάτσης, Πέτρος Κωνσταντινέας, Νίκος Μανιός, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αθανάσιος Μιχελής, Κώστας Μορφίδης, Κώστας Μπάρκας, Χρήστος Μπγιάλας, Γιώργος Ντζιμάνης, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Πάλλης, Θανάσης Παπαδόπουλος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαφιλίππου, Κώστας Παυλίδης, Αναστάσιος Πρατσόλης, Δημήτρης Ρίζος, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιάννης Σηφάκης, Χρήστος Σιμορέλης, Πάνος Σκουρολιάκος, Ελισσάβετ Σκούφα, Γρηγόρης Στογιαννίδης, Νίκος Συρμαλένιος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Τσόγκας και Γιώργος Ψυχογιός.

Πηγή: ΑΜΠΕ-imerisia.gr