Σεντένο μετά το Eurogroup: Πρώτα τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, μετά τα μέτρα για το χρέος
12/03/2018 20:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σεντένο μετά το Eurogroup: Πρώτα τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, μετά τα μέτρα για το χρέος

«Το Eurogroup επαίνεσε την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί στο β' μισό του Μαρτίου, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι οι τεχνικές διαδικασίες για το χρέος προχωρούν, αλλά θα υλοποιηθούν, μόνο αν η Ελλάδα ολοκληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Μέρος των μέτρων θα είναι και η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω της αντικατάστασης αποπληρωμών με μεγάλο επιτόκιο με «φτηνότερο» χρέος του ESM, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος αποπληρωμής

Προσέθεσε, δε, ότι η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει το ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης (που ήδη ετοιμάζει) στο Eurogroup του Απριλίου.

Μοσκοβισί: Κρίσιμες οι επόμενες 100 μέρες

Την ανάγκη να μην χαθεί χρόνος τις επόμενες 100 μέρες μέχρι το Eurogroup του Λουξεμβούργου την 21η Ιουνίου, ώστε να υπάρξει μια λύση-πακέτο για το ελληνικό ζήτημα, τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του ότι το καθεστώς μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο «δεν πρέπει να θυμίζει πρόγραμμα», αλλά να συμβολίζει την αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα, με στόχο να καταστεί, όπως είπε, «μια κανονική χώρα στην καρδιά της ευρωζώνης».

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι έως το τέλος Μαρτίου ο ΕSM αναμένεται να εγκρίνει τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ επιβεβαίωσε ότι προχωρούν οι τεχνικές διαδικασίες για το χρέος.

Για τον Κλάους Ρέγκλινγκ, αποτελεί ευθύνη της Ελλάδας η στρατηγική ανάπτυξης που θα συντάξει η κυβέρνηση. Αυτή, όπως είπε, θα μπορούσε να επηρεάσει τις αναλύσεις της βιωσιμότητας του χρέους θεσμών και ΔΝΤ.

protothema.gr