ΣΕΒ: Τα  5 μηνύματα Παπαλεξόπουλου σε επιχειρήσεις, κοινωνία και κυβέρνηση
15/06/2020 20:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΕΒ: Τα 5 μηνύματα Παπαλεξόπουλου σε επιχειρήσεις, κοινωνία και κυβέρνηση

Την ατζέντα της νέας διοίκησης του ΣΕΒ άνοιξε ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου με την ομιλία του στην ανοικτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος απευθυνόμενος και στον ίδιο τον πρωθυπουργό μίλησε για το διττό ρόλο του ΣΕΒ, τις σχέσεις επιχειρήσεων - κοινωνίας, τη στροφή στη μεταποίηση, τις τρεις οριζόντιες προτεραιότητες και της διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Μέσα από αυτά τα θέματα το επιστέγασμα των επισημάνσεων του είχε να κάνει πάντα με την ανάγκη της συλλογική προσπάθειας αλλά και της ενδυνάμωσης της συλλογικής αυτοπεποίθησης που απέκτησε η ελληνική κοινωνία μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. "Στον ΣΕΒ πιστεύουμε στην Ελλάδα που επιμένει και πετυχαίνει", είπα χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του.

Αναλυτικότερα τα πέντε μηνύματα που έστειλε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αφορούν:

1. Ο διττός ρόλος του ΣΕΒ

Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της εκπροσώπησης των επιχειρήσεων από τον ΣΕΒ, επιδιώκοντας, με τον τρόπο αυτό να διαβεβαιώσει τα μέλη πως αν και προέρχεται από τη βιομηχανία ο ρόλος του είναι η εκπροσώπηση όλων των κλάδων: "Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών έχει τις ρίζες του στη βιομηχανία. Φιλοδοξεί να εκπροσωπεί αποτελεσματικά τη μεταποίηση και τη σημασία της για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, η ενδυνάμωσή της στην Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα", είπε και συνέχισε: "Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια έχουμε επιδιώξει συνειδητά να εξελιχθούμε σε εκφραστή του συνόλου της συνεπούς, ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Όχι μόνο γιατί πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν, όπως η φορολογία, τα εργασιακά, η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, το συνταξιοδοτικό, το ρυθμιστικό περιβάλλον ή η χρηματοδότηση, είναι οριζόντια και αφορούν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αλλά κυρίως για να αποκτήσουμε κοινή, ισχυρή φωνή, όλοι όσοι πιστεύουμε ότι η συνεπής επιχειρηματικότητα, που συμβαδίζει με τις ανάγκες της κοινωνίας, συνιστά ίσως το σημαντικότερο συστατικό στοιχείο για την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου", σημείωσε για να τονίσει ότι "αγκαλιάζουμε και τους δύο ρόλους".

2. Επιχειρήσεις και κοινωνία

Ένας από τους βασικότερους στόχους της νέας διοίκησης του ΣΕΒ είναι "το χτίσιμο μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις και την κοινωνία", όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Έδειξε διάθεση αυτοκριτικής: "Είναι γεγονός ότι η κοινωνία μας συχνά δεν αγκαλιάζει, δεν εμπιστεύεται την επιχειρηματικότητα. Τη βάζει απέναντι της. Και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η αμφισβήτηση αυτή είναι, σε κάποιο βαθμό, εύλογο να υπάρχει, δεν οφείλεται μόνο σε φαινόμενα λαϊκισμού". Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι είναι ανάγκη οι επιχειρήσεις να ακούσουν την κοινωνία "Στον ΣΕΒ θεωρούμε ευθύνη μας την αντιστροφή αυτής της αντίληψης. Όσο εμείς εξελισσόμαστε προς το καλύτερο, τόσο θα δυναμώνει η σχέση με την κοινωνία."

Ο ίδιος απέδωσε ως ένα βαθμό την κατάσταση αυτή και στην υπερύθμιση της αγοράς αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας όπου οι συνεπείς σπάνια επιβραβεύονται και οι ασυνεπείς σπάνια υφίστανται κυρώσεις. Στο σημείο αυτό της ομιλίας του ο κ. Παπαλεξόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αδειοδότηση, τη χωροταξία, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη φορολογική νομοθεσία αλλά και στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απευθύνθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Κύριε Πρωθυπουργέ, στο πρόσωπο σας, ο κόσμος των επιχειρήσεων αναγνωρίζει κάποιον που πιστεύει ειλικρινά ότι η επιχειρηματικότητα είναι μέρος της λύσης για το μέλλον του τόπου μας. Όλοι συμφωνούμε, ότι σε χώρες όπου κοινωνία, επιχειρήσεις και κράτος έρχονται πιο κοντά, τα οφέλη είναι σημαντικά για όλους. Ο ΣΕΒ θα συνεισφέρει πρώτος σε αυτή την κατεύθυνση και προσδοκά να βρει ανταπόκριση".

3. Στροφή στη μεταποίηση

Το τρίτο μήνυμα του νέου προέδρου του ΣΕΒ έχει να κάνει με την ανάγκη στροφής του μοντέλου της οικονομίας στη μεταποίηση: "Πρωταρχικός στόχος του ΣΕΒ είναι να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα σε 10 χρόνια. Αν φτάσουμε εκεί, υπολογίζουμε ότι θα δημιουργούνταν σταδιακά 550.000 νέες, καλά αμειβόμενες και σταθερές θέσεις εργασίας στη χώρα", είπε κι έφερε ως παραδείγματα τις πολιτικές άλλων χωρών της Ευρώπης: "Η Πορτογαλία εξάγει βιομηχανικά προϊόντα αξίας 53 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα περίπου 30 δισ. ευρώ της χώρας μας.

Λόγω αυτής της βιομηχανικής εξωστρέφειας, το 17% των εργαζομένων εργάζεται σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, έναντι 9% στην Ελλάδα. Αντίστοιχα ωφελούνται και μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις που συνεισφέρουν το 57% των εξαγωγών, έναντι 45% στην Ελλάδα.

Ο στόχος μπορεί να φαίνεται φιλόδοξος, αλλά η συγκυρία είναι η καλύτερη εδώ και πολλά χρόνια"

Και στο θέμα της μεταποίησης ο κ. Παπαλεξόπουλος απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη: Κύριε Πρωθυπουργέ, οι διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν αναδείξει τη σημασία της εγχώριας βιομηχανίας και μιας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής. Σε επίπεδο ΕΕ το θέμα προσεγγίζεται ήδη ρεαλιστικά και με αίσθηση επείγοντος. O αντίστοιχος διάλογος στην Ελλάδα έχει αργήσει. Ο ΣΕΒ είναι έτοιμος να συμμετάσχει και να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη συλλογική προσπάθεια που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος".

4. Τρεις οριζόντιες προτεραιότητες

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υποσχέθηκε συμμαχία στην κυβέρνηση για την υλοποίηση τριών οριζόντιων προτεραιοτήτων: Την ψηφιακή επανάσταση, τις απαραίτητες δεξιότητες στην εργασία, και την πράσινη ανάπτυξη.

"Κάθε μία από τις τρείς ενέχει ευκαιρίες και κινδύνους για την Ελλάδα. Σε κάθε μία ο ΣΕΒ έχει αναπτύξει πολύπλευρη δράση. Σε κάθε μία θα αφιερωθούμε ακόμα περισσότερο", σχολίασε.

5. Κορωνοϊός και διαχείριση της κρίσης

Η εκτίμηση του νέου προέδρου είναι πως το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο ίδιος έκανε τις ακόλουθες προτάσεις:

"Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η αντιμετώπιση της πανδημίας και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, των πελατών μας, των προμηθευτών μας. Ταυτόχρονα στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια και πέρα από το επιχειρησιακό μας αποτύπωμα, με δωρεές εξοπλισμού και υλικοτεχνική βοήθεια [τα μέλη μας έχουν ήδη προσφέρει δεκάδες εκατομμύρια].

Δεύτερον, θεωρούμε ότι τα οικονομικά μέτρα, πέρα από την προστασία των αδυνάτων, πρέπει να στηρίζουν κατά προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας και την παραγωγή (προϊόντων και υπηρεσιών), έτσι ώστε να διαφυλαχθεί κατά το δυνατόν ο ευάλωτος υγιής παραγωγικός ιστός της χώρας. Οι πρωτοβουλίες που ήδη ανέλαβε η Κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τρίτον, η αντιμετώπιση της κρίσης δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τους στρατηγικούς στόχους, ούτε να αποτελέσει άλλοθι για την αποφυγή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι ανάγκη να κινηθούν πιο γρήγορα.

Τέταρτον, οι επερχόμενοι ευρωπαϊκοί πόροι μας δίνουν μια νέα ευκαιρία να ξεφύγουμε από το ιστορικό χαμένων ευκαιριών και κατασπατάλησης του παρελθόντος. Η ενίσχυση των επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές, αλλά και των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, βοηθούν ταυτόχρονα και βραχυπρόθεσμα και στρατηγικά"

Ο κ. Παπαλεξόπουλος θεωρεί ως σημαντική ευκαιρία για την ανάταξη της οικονομίας τη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τόνισε: "Η υγειονομική κρίση έχει φέρει και μια ευκαιρία. Ο κοινός στόχος μας ώθησε να εργαστούμε συλλογικά και αποτελεσματικά. Η Αντιπολίτευση στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Φαίνεται να αναδεικνύεται ένα πιο ελπιδοφόρο μοντέλο αντιπαράθεσης και διαλόγου, τόσο στην πολιτική, όσο και στην κοινωνία. Δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητο αυτό το παράθυρο στον χρόνο", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Είναι η ευκαιρία μας να προσεγγίσουμε και να λύσουμε ζητήματα, που για χρόνια εμπόδιζαν τη χώρα να πετύχει τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό πρότυπο".

Πηγή: capital.gr