Σε προεκλογικό οίστρο το ΥΠΟΙΚ
21/09/2018 11:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε προεκλογικό οίστρο το ΥΠΟΙΚ

Σε φάση προεκλογικού... οίστρου εισέρχεται ταχύτατα το υπουργείο Οικονομικών και ειδικά το δημόσιο ταμείο που ανοίγει για να καλύψει αιτήματα διαφόρων ομάδων εργαζομένων και λειτουργών του δημοσίου. Η πιο ξεκάθαρη ένδειξη, αν όχι απόδειξη, για τα παραπάνω ήρθε χθες με τις διατάξεις που κατέθεσε αιφνιδιαστικά το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο που ρύθμιζε διαδικαστικά θέματα του Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων.

Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο "χώρεσαν” διατάξεις για την παροχή αυξήσεων σε υπαλλήλους στους οποίους προΐσταται ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρόκειται για διατάξεις που, αν μη τι άλλο, γεννούν ερωτηματικά για το το αν η σχεδόν δεκαετής οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση έχει αποδειχθεί διδακτική ή αν ο έρωτας για τις μαυρογυαλούριες πρακτικές παραμένει ανίκητος στην προεκλογική μάχη. Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που αναδύουν προεκλογικό άρωμα είναι:

- η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους νεοδιόριστους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών, όπως είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κα. Πρόκειται για υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών μετά την 1η Νοεμβρίου 2011, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Με το ενιαίο μισθολόγιο οι νεοδιοριζόμενοι είχαν χαμηλότερες αποδοχές από τους παλαιότερους υπαλλήλους οι οποίοι εισέπρατταν ειδικά επιδόματα (πχ ΔΙΒΕΕΤ).

Με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου τα επιδόματα μειώθηκαν αλλά σε ένα βαθμό διατηρήθηκαν και ονομάστηκαν "προσωπική διαφορά”. Αυτή την προσωπική διαφορά χορηγεί τώρα η κυβέρνηση και στους νεοδιόριστους υπαλλήλους αυξάνοντας και πάλι την απόσταση των αποδοχών όσων εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών από τις αποδοχές των υπαλλήλων σε άλλα υπουργεία. Το προεκλογικό δωράκι θα κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό κάτι λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ ετησίως

- η άμεση επιστροφή ποσών από φόρους έως και 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και ΦΠΑ για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Αν και κανείς δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει εναντίον της χρησιμότητας της συγκεκριμένης ρύθμισης για την ρευστότητα στην αγορά, εντούτοις δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι έρχεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο

- καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστές, πανεπιστημιακούς γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είχαν προσφύγει το 2012 στη Δικαιοσύνη για τις περικοπές των αμοιβών τους. Η συγκεκριμένη εξαγγελία έγινε από το ίδιο τον Πρωθυπουργό στο βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και αναμένεται να υλοποιηθεί έως τις 23 Οκτωβρίου.

Πηγή:capital.gr