Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο βυθίστηκε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix για την ευρωζώνη λόγω του κορονοϊού
06/04/2020 13:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο βυθίστηκε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix για την ευρωζώνη λόγω του κορονοϊού

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο και η οικονομία του μπλοκ είναι σε βαθιά ύφεση λόγω του κορονοϊού, που «αποτελεί θηλιά για την παγκόσμια οικονομία», σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ομίλου Sentix που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο δείκτης που καταρτίζει ο όμιλος Sentix για την ευρωζώνη κατακρημνίστηκε στις -42,9 μονάδες από τις -17,1 μονάδες τον Μάρτιο. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στις -30,3 μονάδες.

Η ισχύς της ύφεσης ήταν πολύ μεγαλύτερη τον Απρίλιο από τον Μάρτιο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Sentix Πάτρικ Χούσι.

«Η κατάσταση είναι… πολύ χειρότερη σε σχέση με το 2009», δήλωσε ο Χούσι. «Οι οικονομικές προβλέψεις έως τώρα υποεκτιμούν τη διαδικασία συρρίκνωσης. Η ύφεση θα είναι πολύ βαθύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια».

Η έρευνα του Sentix διενεργήθηκε μεταξύ 2 και 4 Απριλίου με τη συμμετοχή 1.173 επενδυτών.

«Ποτέ πριν δεν είχε καταρρεύσει τόσο απότομα η αξιολόγηση των τρεχουσών συνθηκών σε όλες τις περιοχές του κόσμου μέσα σε ένα μήνα», δήλωσε ο Χούσι.

Στη Γερμανία, ο δείκτης κλίματος υποχώρησε στις -36,0 μονάδες από τις -16,9 τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. Σύμφωνα με τον Χούσι, ο αντίκτυπος της κρίσης του κορονοϊού αμβλύνεται για πολλούς εργαζομένους στη Γερμανία χάρη στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

«Ωστόσο, αυτό έχει μόνο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να καθυστερήσει μια αντίδραση προσαρμογής», δήλωσε ο Χούσι, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη μεταστροφή στον ορίζοντα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ