Ριπές ΔΝΤ προς την κυβέρνηση ότι "κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση"
09/05/2019 14:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ριπές ΔΝΤ προς την κυβέρνηση ότι "κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση"

Ένα "καλύτερο μείγμα φορολογικής πολιτικής γιατί οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και τα αντισταθμιστικά οφέλη πολύ χαμηλά", ζήτησε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Έκανε λόγο για ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την "κουλτούρα πληρωμών".

Μιλώντας για τις κυβερνητικές εξαγγελίες στο πεδίο των φοροελαφρύνσεων και της μη μείωσης του αφορολόγητου, είπε "αυτό δεν είναι αρνητικό μόνο για την ανάπτυξη, αλλά επίσης για τη ικανότητα πληρωμών και την κοινωνική συνοχή" δήλωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου σύμφωνα με τον "Αθήνα 9.84".

Ο ίδιος συμπλήρωσε "δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση", αναφερόμενος και στους φόρους αλλά και στις υπόλοιπες εξαγγελίες.

Επίσης στο δημοσιονομικό πεδίο έκανε λόγο για διαχείριση του κινδύνου από ενδεχόμενες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για τα αναδρομικά τα οποία μπορούν να ανέλθουν έως και 9 δισ. ευρώ όπως είπε.

"Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, και τη στήριξη των αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, όχι σε βραχυπρόθεσμα δημοφιλή μέτρα", επεσήμανε.

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα έχει υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της αλλά με κόστος για την ανάπτυξη, όπως οι μειωμένες δαπάνες για επενδύσεις.

Επεσήμανε ότι η χώρα συνεχίζει να εμφανίζει μικρή παραγωγικότητα, τα δημογραφικά της στοιχεία είναι εξαιρετικά ασθενή, με τις προβλέψεις να είναι τρεις φορές χειρότερες από το μέσο ευρωπαϊκό όρο έως το 2070 και την ανεργία να παραμένει σε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Ντόλμαν ανέφερε ότι η Ελλάδα επανέκτησε πρόσβαση στις αγορές ομολόγων αλλά τα spread των ομολόγων της, τα οποία αντανακλούν το ρίσκο της χώρας, παραμένουν υψηλά.

Κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των πολλών ημιτελών μεταρρυθμίσεων και όχι σε βραχυπρόθεσμα φιλολαϊκά μέτρα.

Για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έδωσε έμφαση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Ανέφερε ότι προκαλεί πιστωτική ασφυξία για 10η συνεχόμενη χρόνια.

Άσκησε κριτική επίσης για τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης παρά την δημοσιονομική προσαρμογή λέγοντας ότι αυτό ήταν και το τίμημα.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο συμμετέχει ως παρατηρητής στην τρίτη αξιολόγηση και θα έλθει εκ νέου στο τέλος Ιουνίου για την δική του έκθεση βάσει του άρθρου 4.

Πηγή:capital.gr