Regling: Τσίπρας και Βαρουφάκης παραλίγο να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ
20/04/2017 21:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Regling: Τσίπρας και Βαρουφάκης παραλίγο να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ

Στους λάθους χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, οι οποίοι κόντεψαν να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την ευρωζώνη, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκδήλωση του AtlanticCouncil στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αντέστρεψαν τα θετικά σημάδια που είχαν αρχίσει να αποτυπώνονται στα στοιχεία για την ελληνική οικονομία το 2014, "προσπάθησαν να κάνουν κάτι τελείως διαφορετικό" είπε, με αποτέλεσμα "η χώρα παραλίγο να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη".

Αναλυτικά επ' αυτού ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε:

"Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, η χώρα πέρασε από δύο μεγάλα κύματα. Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα εμφάνισε ανάπτυξη, οι πρώτες επιτυχίες (του προγράμματος) έγιναν ορατές όπως και στις άλλες χώρες, η ανεργία υποχώρησε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες εκείνη τη χρονιά, η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα δύο φορές το 2014, η ανάπτυξη των εξαγωγών ήταν ισχυρή, η ανταγωνιστικότητα είχε ανακάμψει. Αλλά οι ψηφοφόροι δεν τα βλέπουν αυτά, τουλάχιστον όχι αμέσως, αυτά που οικονομολόγοι βλέπουν στα νούμερα. Έτσι στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, υπήρξε μία νέα κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, κ. Βαρουφάκης προσπάθησαν να κάνουν κάτι τελείως διαφορετικό. Και αυτό οπισθοδρόμησε τρομερά την ελληνική οικονομία. Μπορεί κανείς να δει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία τον Δεκέμβριο του 2014, που "έβλεπε” ανάπτυξη 2,7% για το 2015 με βάση την υπόθεση ότι όλα θα συνεχίζονταν ως είχαν και στο τέλος υπήρξε και πάλι ύφεση διότι η νέα κυβέρνηση επί έξι μήνες κινούταν στη λάθος κατεύθυνση και κατά την πορεία αυτή, η χώρα παραλίγο να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη".

"Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές"

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του οδιευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν πολύ ισχυρή και θετική. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, είπε, ανερχόταν το 2009 στο 15% του ΑΕΠ, ενώ πέρυσι ο προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα "μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος", προσθέτοντας ότι "μπορεί να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας", εφόσον εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι θεσμοί εργάζονται για την προετοιμασία του Eurogroup του Μαΐου και αυτό θα κάνουν και στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα ή Τρίτη θα επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα. "Ελπίζουμε πολύ", είπε, "ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες".

"Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί αν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος"

Απαντώντας σε ερώτηση, αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη και ότι εξαρτάται από τις υποθέσεις που γίνονται. Η τελευταία αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στον ESM είναι το 2060, είπε, και έως τότε μπορούν να συμβούν πολλά. Σημείωσε, όμως, ότι συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειασθούν, όπως είπε, θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Υπάρχουν, ακόμη, προσέθεσε, τα μακροπρόθεσμα μέτρα, με τα οποία η Ευρώπη αναλαμβάνει μία δέσμευση για πρόσθετη βοήθεια, αν χρειασθεί. Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία υλοποιούνται, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι θα επιφέρουν μία ελάφρυνση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Τόνισε, επίσης, ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με πολύ χαμηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει όφελος περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα.

Εφικτή η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ με πόρους του προγράμματος

Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι μπορεί να γίνει με τη χρησιμοποίηση πόρων του τρίτου προγράμματος που δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο επικεφαλής του ESM παραδέχθηκε ότι η λιτότητα που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη και επώδυνη, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό οφειλόταν στο πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ