Ρέγκλινγκ: Προειδοποιεί για εφαρμογή των περικοπών σε αφορολόγητο-συντάξεις - εκταμιεύτηκαν τα 15 δισ.
06/08/2018 20:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρέγκλινγκ: Προειδοποιεί για εφαρμογή των περικοπών σε αφορολόγητο-συντάξεις - εκταμιεύτηκαν τα 15 δισ.

Τα 15 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του 3ου δανείου ήρθαν στην Ελλάδα σήμερα, μαζί όμως με... προειδοποιήσεις για το μέλλον. Στις ανακοινώσεις του ESM για την καταβολή του ποσού (έγινε σήμερα, μετά τη χρονοκαθυστέρηση που προκάλεσε η έγκρισή του από το Κοινοβούλιο της Γερμανίας), περιλαμβάνονται πέρα από τα εύσημα και συστάσεις/προειδοποιήσεις.

"Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές της ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές οι οποίες είναι αναγκαίες μακροπρόθεσμα για να γίνει (η Ελλάδα) μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας" δήλωσε ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ. Και τούτο ενώ οι πληροφορίες για την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει αλλαγή στο πακέτο των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο συνεχίζουν να φτάνουν...

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM δήλωσε επίσης ότι η τελευταία αυτή εκταμίευση στέλνει ένα μήνυμα "ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματος ESM. Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού τώρα αποπληρώνεται". Παράλληλα επισημαίνει ότι το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα.

Συνετές πολιτικές για βιώσιμο χρέος

Ο ESM σε πρόσθετο πληροφοριακό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα με την μορφή ερωτοαπαντήσεων και σε ερώτημα αν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, επισημαίνει ότι η βιωσιμότητα συνδέεται με την "εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση". Αυτά είναι "τα βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα", αναφέρει. Και επισημαίνει ότι "μέσω του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού της σχεδίου, η Ελλάδα δεσμεύεται να διατηρήσει τα επιτεύγματά της".

Σήμερα ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, ύψους 15 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, εξ αυτών, τα 9,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για το "μαξιλάρι" ρευστότητας της Ελλάδας και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με τον ESM, μετά την εκταμίευση το "μαξιλάρι" ρευστότητας της χώρας θα αγγίξει τα 24 δισ. ευρώ περίπου. Το σύνολο του ποσού αυτού θα μπορούσε να καλύψει επί σχεδόν 22 μήνες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Ο ESM θυμίζει ότι η εκταμίευση εγκρίθηκε καταρχήν από το διοικητικό συμβούλιο στις 13 Ιουλίου και η διαδικασία ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου μετά την άρση των επιφυλάξεων της Γερμανίας.

Που πήγαν τα λεφτά

Σύμφωνα με τον ESM η κυβέρνηση έλαβε συνολικά 61,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων 36,3 δισ. ευρώ πήγαν για το χρέος, 7 δισ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και 0,5 δισ. ευρώ ως συνεισφορά στο ΕΣΠΑ. Ποσό 11,4 δισ. ευρώ χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του "μαξιλαριού" διαθεσίμων. Επιπλέον, σημειώνει ότι δεν θα εκταμιευθούν 24,1 δισ. ευρώ από το αρχικό δάνειο λόγω των χαμηλότερων αναγκών των τραπεζών, αλλά και των υψηλότερων πλεονασμάτων και της διαδικασίας εσωτερικού δανεισμού.

Συνολικά ο ESM και ο EFSF έχουν διαθέσει 203,77 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Το ποσό, όπως αναφέρεται, είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2018 και καθιστά τον ESM και τον EFSF τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για την εκταμίευση της δόσης

Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος σηματοδοτεί και την τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων, σημειώνει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την απόφαση του ESM.

"Η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της ξανά και διαψεύστηκαν όσοι όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να υπονομεύσουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Τώρα μπορεί να ανοίξει μία νέα σελίδα προόδου, δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Έχουμε πλέον πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά και επιτέλους μία νέα προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία", προσθέτει το γραφείο Τύπου του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Πηγή: capital.gr