Ρέγκλινγκ: Οι ελληνικοί χειρισμοί του 2015 κόστισαν στη χώρα 86 έως 200 δισ. ευρώ
19/08/2018 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρέγκλινγκ: Οι ελληνικοί χειρισμοί του 2015 κόστισαν στη χώρα 86 έως 200 δισ. ευρώ

Στην εκτίμηση ότι η όχι μόνο διακοπή, αλλά αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων στην οποία προέβη η Ελλάδα κατά το πρώτο μισό του 2015, κόστισε στη χώρα από 86 ως 200 δισεκατομμύρια ευρώ, προβαίνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου την προσεχή Δευτέρα, εκτιμά πως η Ελλάδα βρίσκεται σε "καλό δρόμο" ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει.

"Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί", προσθέτει, σημειώνοντας πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι "μεταρρυθμιστές" που τον έχουν διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα στήριξης.

Σε μια έμμεση αιχμή δε για την εποχή Βαρουφάκη, ο διευθυντής του ESM αναφέρει πως μετά τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 οι Ευρωπαίοι έμαθαν εμπειρικά ότι μπορούσαν να βασίζονται στους "πιο σημαντικούς έλληνες συνομιλητές" τους, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη.

Οι ελληνικές παθογένειες

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρεται πάντως και στην εποχή πριν τα Μνημόνια, περιγράφοντας επιγραμματικά την ανάπτυξη δομικών αδυναμιών στην ελληνική οικονομία.

Κάνοντας αναφορά στα στοιχεία που παρουσίαζε ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σημειώνει πως από το 1999 οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα αυξάνονταν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ, ενώ το κόστος εργασίας ξεπερνούσε την αύξηση της παραγωγικότητας.

Συνέπεια αυτών των εξελίξεων ήταν η μείωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ η κρίση ήλθε στην επιφάνεια το 2009 με την αποκάλυψη του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος, που ουσιαστικά απέκλεισε την Ελλάδα από τις αγορές.

Ο μοναδικός τρόπος διόρθωσης λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόζονταν επί πολλά χρόνια, αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ, ήταν οι οδυνηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που περιελάμβαναν μείωση μισθών και συντάξεων συν την σμίκρυνση του δημόσιου τομέα.

Εκφράζει πάντως την λύπη του που οι θυσίες των Ελλήνων – που συχνά επιβάρυναν "τους πιο ευάλωτους" δεν αναγνωρίζονταν πάντα στη Γερμανία και άλλες χώρες.

Ο ESM άλλαξε

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αρχικά ο σκοπός των προγραμμάτων διάσωσης ήταν η παροχή χρημάτων. Μάλιστα καταλυτικός ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο είχε εμπειρία δεκαετιών στην επίλυση κρίσεων. "Όμως από το 2015 ο ρόλος του ESM έχει εξελιχθεί και πλέον είναι πλήρες μέλος στον σχεδιασμό και στην παρακολούθηση των προγραμμάτων, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ", αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Η μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης

Συνολικά πάντως, ο επικεφαλής του ESM υπογραμμίζει το εύρος και το μέγεθος της στήριξης που προσέφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, που συμπληρώθηκαν από την συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου.

Η βοήθεια δεν ήλθε μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά και από ιδιώτες που κούρεψαν το ελληνικό χρέος κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, υπενθυμίζει.

"Νομίζω είναι δικαιολογημένο να πούμε ότι η Ευρώπη συμμετείχε στην μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος", καταλήγει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Πηγή:capital.gr