Ρέγκλινγκ: Μειώσεις φόρων αν βγαίνουν τα νούμερα
21/07/2019 10:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρέγκλινγκ: Μειώσεις φόρων αν βγαίνουν τα νούμερα

Για τον Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα παραπέμπει ο διευθύνον σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τις συζητήσεις σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το κόστος τους και την ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού κενού για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει, ότι "χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες για να δούμε αν οι αριθμοί βγαίνουν", καθιστώντας σαφές ότι αν υπάρχει κενό αυτό θα πρέπει να καλυφθεί. Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM παραδέχτηκε ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υψηλοί, χαρακτηρίζοντας θετική τη μείωση ορισμένων εξ αυτών, που αφορούν στο εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει επίσης ότι η ανατροπή της μείωσης του αφορολόγητου προκάλεσε απογοήτευση στους θεσμούς και "δεν βοήθησε". Προσθέτει πάντως, ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα και άρα δεν υπάρχει η πρόθεση να επιβληθεί οποιοδήποτε μέτρο. Ωστόσο, προσθέτει ότι οι θεσμοί θα εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με το τι είναι καλό για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από την αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης και αναγνωρίζει τη σκοπιμότητα μείωσης της φορολογίας εισοδήματος.

Τέλος, για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων θεωρεί ότι δεν έχει άμεση σημασία, αφού η κυβέρνηση συμφώνησε στην τήρηση του, κάτι που εκλαμβάνεται θετικά από τους θεσμούς και τις αγορές. Ο ίδιος πάντως αφήνει ανοικτό "παράθυρο" για μελλοντική εξέταση του θέματος.

Πηγή:capital.gr