Ράλι στο Χρηματιστήριο μετά τη νίκη της ΝΔ και την προκήρυξη εκλογών
27/05/2019 11:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ράλι στο Χρηματιστήριο μετά τη νίκη της ΝΔ και την προκήρυξη εκλογών

Με ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου υποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο και τα ομόλογα να προμηνύουν μια πανηγυρική "έγκριση" της κυβερνητικής αλλαγής που, όπως όλα δείχνουν, θα επιβεβαιωθεί στις 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 4,87% στις 767,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 37 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 4,37% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.986,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 9,25% στις 652,32 μονάδες.

...

Πιο εκκωφαντική "έγκριση" της βούλησης του εκλογικού σώματος δεν θα μπορούσε να δώσει σήμερα η αγορά, με τους αναλυτές να ερμηνεύουν ως καλά νέα για την πορεία της οικονομίας το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απομακρύνει σενάρια πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς λόγω της παροχολογίας και των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις, με την αγορά να τοποθετείται πλέον στην αναμενόμενη αλλαγή του μείγματος της πολιτικής.

Κι ενώ οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού όπως ΗΠΑ και Λονδίνο θα παραμείνουν κλειστές, το ΧΑ δείχνει να τοποθετείται στην εκλογή μίας φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης με πολιτικές που έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Επίσης, η μικρή προεκλογική περίοδος δεν αφήνει χώρο για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τίτλοι που συνδέονται με εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, όπως η ΔΕΗ, η Lamda λόγω Ελληνικού και ο κατασκευαστικός κλάδος.

H αισιοδοξία της αγοράς για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας ενισχύει και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στη ζώνη του 3,30%. Άλλωστε, οι διεθνείς οίκοι δεν έχουν πάψει να τονίζουν πως η καλύτερη εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, είναι η νέα κυβέρνηση να είναι φιλική προς την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την αγορά, με τους αναλυτές να προβλέπουν μάλιστα ράλι στο ελληνικό Χρηματιστήριο εάν υπάρξει ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, η προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας αύριο Τρίτη και οι μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές εισροές στις 14 μετοχές του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI αναμένεται να κρατήσουν ακμαίο το συναλλακτικό ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται και από βραχυπρόθεσμες ευκαιριακές κινήσεις που ακολουθούν τις ακραίες κινήσεις στο διάστημα των ημερών που πραγματοποιούνται οι αναδιαρθρώσεις.

Ανοδικά οι 780 μονάδες παραμένουν η κυριότερη αντίσταση, ενώ προς τα κάτω οι 680 μονάδες -από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών- θα επιβραδύνουν μια ενδεχόμενη γρήγορη πτωτική κίνηση. Ο Γενικός Δείκτης, αν και έχει σταθεροποιηθεί μετά τη γρήγορη πτώση από το τέλος Απριλίου, βρίσκεται στην απόλυτη ουδετερότητα από πλευράς τάσης.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 20,83%, με την Alpha Bank να είναι στο +11,07% και τη ΔΕΗ στο +10,69%. Κέρδη 8,21% σημειώνει η Eurobank, η Βιοχαλκο είναι στο +7,06%, ενώ άνω του 6% είναι η άνοδος σε ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ. Κέρδη 5,66% για την Εθνική, 5,57% για τον Φουρλή και 5,02% για τον Μυτιληναίο.

Ο Μυτιληναίος είναι στο +4,06%, ενώ άνω του 3% είναι η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα και άνω του 2% σε Cenergy, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. Ο Σαράντης κερδίζει 1,10%.

Πηγή:capital.gr