QE τέλος: "Αυλαία" στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ
13/12/2018 17:44
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

QE τέλος: "Αυλαία" στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

"Αυλαία" στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έριξε και επίσημα σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος θα λήξουν στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενίσχυσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την επανεπένδυση των ποσών από τη λήξη των ομολόγων, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και σε κάθε περίπτωση "για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής".

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι το πρόγραμμα ήταν "ο βασικός παράγοντας για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώζωνη".

"Την περίοδο που ξεκίνησε το πρόγραμμα τα επιτόκια ήταν ήδη χαμηλά, ωστόσο το πρόγραμμα διατήρησε χαμηλά τα επιτόκια", ανέφερε ο Ντράγκι και πρόσθεσε: "Την περίοδο εκείνη δεν υπήρχαν άλλοι παράγοντες για να οδηγήσουν στην ανάκαμψη, δεν υπήρχε δημοσιονομική πολιτική, δεν υπήρχε ισχυρή εγχώρια κατανάλωση. Η συμβολή του ήταν επίσης κρίσιμη στο να μειώσει το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη".

Σημείωσε παράλληλα ότι, μετά και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου το οποίο δικαίωσε την ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της εργαλειοθήκης της κεντρικής τράπεζας και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά αν χρειαστεί στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει τίτλους τον Μάρτιο του 2015 στο πλαίσιο των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής της, με στόχο το πρόγραμμα να φτάσει το 1 τρισ. ευρώ. Τελικά, κατέληξε να διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια φτάνοντας τα 2,6 τρισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ ακολουθεί την αμερικανική Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας που έχουν ολοκλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια τα αντίστοιχα προγράμματα τους, αφήνοντας πλέον μόνο την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίζει τις αγορές ομολόγων.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι ο τερματισμός του προγράμματος έρχεται εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ο αντίκτυπος από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας, το Brexit και την αντιπαράθεση Ρώμης-Βρυξελλών επιβαρύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Με την αρχή της ουδετερότητας η παρέμβαση στις αγορές

Η μετάβαση στην επόμενη φάση, με την επανεπένδυση των ποσών από τη λήξη των τίτλων θα γίνει σταδιακά, ώστε να μην υπάρξουν διαταραχές στις αγορές όπως διευκρίνισε η ΕΚΤ.

"Κατά τη φάση της επανεπένδυσης, το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να τηρεί την αρχή της ουδετερότητας στις αγορές μέσω ομαλής και ευέλικτης εφαρμογής. Για το σκοπό αυτό, η επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση κεφαλαίου θα κατανεμηθεί κατά τη διάρκεια του έτους για να επιτραπεί η τακτική και ισορροπημένη παρουσία στην αγορά", αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Όπως διευκρινίζει η ΕΚΤ, στόχος είναι να διατηρηθεί το μέγεθος των συνολικών καθαρών αγορών στο πλαίσιο του κάθε επιμέρους προγράμματος του QE (για παράδειγμα στο πρόγραμμα αγορών δημόσιου τομέα ή στο πρόγραμμα αγορών τίτλων που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία) στα αντίστοιχα επίπεδα που ήταν στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2018.

"Περιορισμένες προσωρινές διακυμάνσεις στο συνολικό μέγεθος και σύνθεση ενδεχομένως να προκύψουν κατά τη διάρκεια των επανεπενδύσεων", σημειώνει η ΕΚΤ.

Aμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι του 2019

Τέλος, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι αναμένει πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Πηγή:capital.gr